Zastava Srbije

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Povećan broj pregovaračkih postupaka

04.06.2020.


Agencija Briefing za praćenje i analizu tendera je analizirala javne nabavke i tendere u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine i došla do zaključka da se smanjio broj javnih nabavki, ali da je drastično povećan broj pregovaračkih postupaka.

Kada se posmatra period prvih pet mjeseci ove godine i uporedi sa prethodne dvije, znatno je smanjenje broja objavljenih javnih nabavki.

Pregovarački postupak u maju 2020. godine korišten je 43 puta što je za 23 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Usporedbom prvih pet mjeseci ove godine sa prethodnom, broj pregovaračkih postupaka je porastao za čak 88 posto.

Pregovarački postupci u prvih pet mjeseci prethodne tri godine Pregovarački postupci u prvih pet mjeseci prethodne tri godine

Nabavke medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju u maju 2020. godine su srazmjerne broju nadmetanja u prethodne tri godine. Javna nabava se polako stabilizira. U odnosu na mart i april ove godine zabilježen je blagi porast broja nadmetanja kada je objavljeno 26,5 posto manje nabavki nego u istom razdoblju prošle godine. No ipak ovaj rast je nedovoljan s obzirom da broj nadmetanja iz godine u godinu raste u prosjeku do 10 posto.

U proteklom mjesecu objavljeno je 2.313 tendera što je za 24,4 posto manje nego u maju 2019. godine, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera. Od ukupnog broja objava 65 posto je objavljeno u FBiH, 32 posto u RS-u i tri posto u Brčko Distriktu. Sličan odnos je bio i prethodnih godina kada se u obzir uzme regionalna zastupljenost.


IZVOR: Vebsajt Klix, 2.06.2020.

Naslov: Redakcija