Zastava Srbije

ZAKON O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENjE: Primjena Zakona počinje 28. maja 2023. godine

04.05.2023.


Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ("Sl. novine FBiH", br. 38/2022 – dalje: Zakon) u Federaciji BiH trebala bi početi 28. maja ove godine, što će za stotine hiljada stanovnika ujedno značiti primjenu novih pravila.

Kako je navedeno u Zakonu, pušenje cigareta će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja te na aerodromima i to u posebnim prostorijama za pušenje.

Navodi se da u prostorima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom.

Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI ukazala je da je u priremi izrada Pravilnika koji će sredinom maja biti predstavljeni na konferenciji za novinare.

Ugostitelji smatraju da je Zakon trebao biti donesen na nivou BiH, a zamjerku imaju na njegovo provođenje.

Kako je u razgovoru ukazao predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić, Evropska unija preporučuje donošenje Zakona o zabrani duhana i duhanskih proizvoda u javnim prostorima BiH.

"Dakle, EU ne poznaje entitete. Zar je trebalo da donesemo zakon na jednom dijelu BiH, jesu li to stanovnici jednog entiteta imuni na duhan? Drugo, zakon se svakako treba donijeti. Međutim, bolje bi bilo da smo prepisali od susjeda, jer ovako je ovaj potez čisto politikantstvo. Donesen je zakon samo da se upiše da je donesen, a nije sprovodiv", naglašava Hadžić.

Odredbama Zakona definirano je da mora biti osigurana zaštita nepušača od izloženosti duhanskom dimu, putem osiguranja potpune fizičke odvojenosti prostora za pušenje i uz adekvatne ventilacijske sisteme.

Hadžić kaže manji ugostiteljski objekti imaju mogućnost da se opredijele da se u njima mogu konzumirati duhanski proizvodi te da su, između ostalog, obavezni na vrata istaknuti da je pušenje dozvoljeno kako u njih ne bi ulazili oni koji se žele sačuvati od duhanskog dima.

"Niko od ugostitelja nije protiv Zakona, ali koji je primjenjiv, recim kao u zemljama okruženja. I bez toga ima dosta objekata koji su se opredjelili da budu tzv. prostor za nepušače”, objašnjava Hadžić.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

Zakonom je definisano da su provođenje zabrane pušenja obavezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno.

Hadžić kaže da se kritika ugostitelja odnosi i na kaznenu politiku te smatra da nije fer da pravno lice bude u znatno većoj mjeri kažnjeno od onog ko se odlučio za konzumiranjem duhana u prostoru u kojem nema pepeljare te je izričito naglašena zabrana konzumiranja.

Na kraju zaključuje da će se ugostitelji, kao i građani, novim pravilima "u hodu" prilagođavati.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 30.04.2023.

Naslov: Redakcija