Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Odbor za ustavna pitanja utvrdio odgovore ustavnim sudovima BiH i RS

04.05.2021.


Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je odgovor Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, kao i odgovore Ustavnom sudu Republike Srpske koji se odnose na ocjenjivanje ustavnosti Zakona o parničnom postupku, Zakona o osnovnomvaspitanju i obrazovanju i Zakona o komunalnim djelatnostima.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske Ustavnom sudu BiH podnio je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Odbor za ustavna pitanja smatra da je ovaj zahtjev meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava BiH i da ga Ustavni sud treba u cjelosti odbiti. Narodna skupština Republike Srpske ima pravni osnov kako u Ustavu BiH, tako i u Ustavu Republike Srpske za donošenje Zakona o tehničkim propisima.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine navodi da je neosporno da su pitanja uređivanja tržišta i privrednog razvoja u nadležnosti Republike Srpske, a ne u nadležnosti institucija na nivou BiH, kako je pogrešno naveo podnosilac zahtjeva.

Odbor ističe da su neosnovani i pogrešni navodi podnosioca zahtjeva i dodaje da ovaj zakon ni na koji način nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, kako u formalnopravnom, tako i u materijalnopravnom smislu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Narodne skupštine RS, 28.04.2021.

Naslov: Redakcija