Zastava Srbije

RAD PRAVOSUĐA U VRIJEME PANDEMIJE: Suđenja uz maksimalnu distancu, optužnice od kuće

04.05.2020.


Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima, i u Kantonalnom sudu u Bihaću u vrijeme pandemije koronavirusa odgođena su sva ročišta, osim u predmetima u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, u kojima postoji opasnost zastare i u ostalim hitnim slučajevima propisanim Krivičnim zakonom u BiH.

Rješavaju se samo predmeti hitne prirode. Smanjen obim posla imaju i u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, koje priprema optužnice, ali ih ne upućuje sudovima, jer se pretresi ne zakazuju.

U Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću rade samo na hitnim, pritvorskim predmetima i predmetima u kojima može nastupiti eventualna zastara te zakonski hitnim predmetima.

Tužilaštvo ima organizirana dežurstva gdje svakog dana dva do četiri tužioca rade u zgradi. Ostali primaju telefonske pozive. Svoj posao obavljaju i upisničari i ostali službenici.

- Rad smo, istovremeno, organizirali tako da radimo online od kuće. Svake sedmice se podnose izvještaji o tome šta je ko uradio. Tako da, kad prođe ovo sve, da ne zaostanemo previše u radu, tako da od kuće tužioci rade maksimalno koliko je to moguće i maksimalno se taj rad prati - kaže Fadila Amidžić, glavna kantonalna tužiteljica.

Prema ranije propisanoj proceduri rješavanja predmeta, rad od kuće omogućen je i sudijama Kantonalnog suda, na njihov zahtjev, a koji postupaju u građanskim, privrednim, radnim i upravnim predmetima, kao i u krivičnim predmetima u kojima postupaju po žalbama protiv odluka prvostepenih sudova.

- Obustavljen je svaki neposredni rad sa strankama. Radno vrijeme Suda organizirano je u periodu od 8 do 13 sati. U tom vremenskom periodu, počevši od 9. aprila pa do daljnjeg, određen je i proces rada dežurnih sudija i daktilografa na krivičnom referatu, kao i rad prijemne kancelarije Suda - kaže Ena Šahinović, portparol Kantonalnog suda u Bihaću.

Glavna kantonalna tužiteljica Fadila Amidžić kaže kako suđenja uglavnom nema, osim u pritvorskim predmetima.

- Suđenja se odvijaju kao i sve drugo, uz maksimalnu socijalnu distancu od dva metra, sa zaštitnim maskama. Tužilaštvo, ipak, funkcionira. Uputili smo građane da sve prijave podnose putem maila i pošte.

Dakle, ne primaju se stranke u zgradu i "online rad je zaživio maksimalno", kaže tužiteljica Amidžić. Dodaje kako online zaprimaju i prijave i zahtjeve za pristup informacijama i u odgovorima na sve zahtjeve uspijevaju ispoštovati zakonske rokove.

- Sudije kod kuća pripremaju predmete i po tom se u Sudu organiziraju vijeća kada se predmeti urade tako da je veći broj sudija za mjesec mart, a sada i za april, ostvario normu kao da pandemija ne postoji. U ovim vanrednim okolnostima otežan je rad Suda, jer Sud nije u mogućnosti funkcionirati u skladu s ustaljenom dinamikom, a naredne aktivnosti ovise od budućim odlukama VSTV-a s obzirom na to da je odluka ovog Vijeća, na osnovu koje je organiziran sadašnji rad Suda, na snazi do daljnjeg - kaže Šahinović.

Glavna kantonalna tužiteljica Fadila Amidžić očekuje da će VSTV nakon 1. maja donijeti odluku kojom će režim rada tužilaštava i sudova biti izmijenjen, a uvjeti biti manje strogi kako bi na predmetima mogao raditi veći broj tužilaca.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 29.04.2020.

Naslov: Redakcija