Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

RS UPUTILA 15. IZVJEŠTAJ SAVJETU BEZBJEDNOSTI: Dejtonsko uređenje i reforma pravosuđa ključ za uspjeh BiH


BiH može biti uspješna zemlja, ali je za to potrebno da svi poštuju Dejtonski sporazum, da pravosuđe na nivou BiH bude reformisano i da evropske integracije niko ne koristi kao argument za centralizaciju zemlje, navodi se u 15. izvještaju Vlade RS, koji je uz propratno pismo predsjednika Republike upućeno Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu povodom predstojeće debate o BiH, na kojoj bi svoj izvještaj trebalo da predstavi i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Predsjednik Republike Srpske je u pismu naveo da je Vlada RS argumentovano ukazala na potrebu poštovanja Ustava BiH i reformisanja sudskih i tužilačkih institucija na nivou BiH, te na bojazan RS da nedavne zloupotrebe autoriteta institucija pravosuđa na nivou BiH podrivaju vladavinu prava i ugrožavaju političku stabilnost i napredak.

- Reforma sudskih i tužilačkih institucija BiH neophodna je da bi bila poštovana ljudska prava i zadovoljeni evropski standardi. RS se zalaže za suštinske promjene pravosuđa u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu sa EU - naveo je predsjednik.

U izvještaju Vlade RS je naglašeno da Ustavni sud BiH takođe mora biti reformisan, što znači i zamjenu stranih sudija državljanima BiH, do koje je davno trebalo doći, kao što je i predviđeno Ustavom BiH.

- Nijedna druga suverena zemlja u svijetu nema mjesta u svom ustavnom sudu rezervisana za strane sudije, a kamoli za sudije koje je imenovao strani sud bez uslova pristanka date zemlje. Sve srpske i hrvatske političke stranke ujedinjene su u podršci zamjene stranih sudija Ustavnog suda BiH državljanima BiH - navedeno je u izvještaju.

RS se, kako je istaknuto, zalaže za reformu pravosuđa kroz strukturalni dijalog.

- Lani su uočeni znaci napretka, ali bošnjački zvaničnici od tada blokiraju neophodne reforme. RS je nedavno odgodila planirani referendum o institucijama pravosuđa koje je nametnuo visoki predstavnik, ali u potpunosti zadržava pravo da referendum održi u budućem vremenu ako bude nastavljena blokada reformi - navedeno je u izvještaju.

Naglašeno je da RS i dalje ima vodeću ulogu u reformama koje treba da rezultuju napretkom privrede i evropskih integracija.

- RS snažno podržava kandidaturu BiH za članstvo za EU, ali smatra da se evropske integracije ne smiju koristiti kao argument za centralizovanje ovlašćenja suprotno Ustavu BiH - navedeno je u izvještaju i ukazano da lideri u BiH treba da postignu dogovor o mehanizmu koordinacije, koji je usklađen sa dejtonskom strukturom BiH i da budu objavljeni rezultati popisa stanovništva.

Zaključeno je da BiH, iako je opterećena dubokim političkim podjelama, što je slučaj i u brojnim drugim zemljama, godinama uživa u mirnoj i bezbjednoj situaciji.

- Ne postoje bezbjednosne prijetnje koje bi mogle opravdati djelovanje Savjeta bezbjednosti na osnovu poglavlja sedam Povelje UN. Savjet bezbjednosti treba da prestane sa primjenom mjera iz tog poglavlja. U suprotnom, to će negativno uticati na napredak BiH - piše je u izvještaju.

U prilogu izvještaja je i zajednička izjava političkih lidera RS o odluci Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine. Tom odlukom je neustavnim proglašen dio Zakona o praznicima RS, kojim je propisano da se 9. januar obilježava kao Dan Republike.

Ključne poruke iz izvještaja

- Stabilnost i napredak BiH počivaju na poštovanju dejtonskog ustava, vladavini prava i nužnoj izgradnji konsenzusa

- Sudske i tužilačke institucije BiH moraju biti reformisane

- Institucije pravosuđa BiH zloupotrebljavaju ovlašćenja i podržavaju određene političke stranke

- Rezultati popisa stanovništva moraju biti objavljeni u skladu sa zakonom

- RS podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU i donošenje mehanizma koordinacije, koji je usklađen sa dejtonskom strukturom BiH

- Novi direktor SIPA krenuo u niz provokativnih oružanih upada u policijske stanice i poslovne objekte u RS u koordinaciji sa Sudom BiH i Tužilaštvom BiH


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Vedrana Kulaga, 29.04.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772