Zastava Srbije

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH STRANAKA U BIH: Političke stranke su dužne voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima, te Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnijeti finansijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu. CIK zbog nedostavljanja izvještaja izriče administrativne mjere zabrane učešća na narednim izborima


Od 135 političkih stranaka, 105 je podnijelo finansijske izvještaje za 2015. godinu Centralnoj izbornoj komisiji BiH, dok 30 to nije učinilo. CIK podsjeća da im zbog toga može zabraniti učešće na narednim izborima.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima, te Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeti finansijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu (računovodstvenu godinu).

Finansijski izvještaj se podnosi do 31. marta naredne godine, u formi koju je CIK BiH propisao Pravilnikom o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka.

Godišnji finansijski izvještaj za 2015. godinu podnijelo je 105 političkih stranaka ili 77,78 posto od ukupno 135 političkih stranaka, koje se vode u evidencijama CIK-a, dok tu zakonsku obavezu nije ispunilo 30 političkih stranaka, što čini 22,22 posto od ukupnog broja stranaka.

Iz CIK-a su podsjetili političke stranke, koje nisu dostavile finansijske izvještaje, da CIK zbog nedostavljanja izvještaja izriče administrativne mjere zabrane učešća na narednim izborima.


Izvor: Vebsajt BHRT, A.K., 28.04.2016.