Zastava Srbije

U PRIPREMI NOVI ZAKON O LOVSTVU: Namjera je da se uklone nedostaci i poboljša stanje kada je u pitanju planiranje gospodarenja lovištima

04.04.2022.


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je druženju lovaca u Rakovici, u blizini Sarajeva, koje su organizirali Savez lovačkih organizacija u BiH i Lovačko društvo “Igman” Ilidža.

Ministar Dedić i predsjednik Saveza Muhamed Hodžić, ovom prilikom, su poručili da prostor za unapređenje lovstva postoji, te da je resorno ministarstvo iniciralo određene aktivnosti na poboljšanju zakonske regulative.

- Lov je privredna grana od značaja za Federaciju BiH i odazvali smo se na poziv Saveza lovačkih organizacija kako bi razgovarali o prijedlozima za unapređenje lovstva - rekao je Dedić.

Naglasio je da je u pripremi novi zakon o lovstvu, te je namjera predloženim rješenjima ukloniti nedostatke uočene u primjeni sadašnjeg Zakona o lovstvu ("Sl. novine FBiH", br. 4/2006, 8/2010 i 81/2014), te poboljšati stanje kada je u pitanju planiranje gospodarenja lovištima na zadovoljstvo više od 37.000 lovaca u Federaciji BiH.

Novim zakonskim rješenjima želi se uvesti više reda u lovstvu, počevši od gospodarenja lovištima, uzgoju, zaštiti, lovu i prometu divljači i njenih dijelova, te upotrebi lovačkog oružja. Također, intencija je potaknuti lovni turizam, osnažiti lovačku etiku, te djelotvornije uključiti korisnike lovišta i lovce u razvoj i unapređenje lovstva kao važne privredne grane.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Muhamed Hodžić istaknuo je da su se ovom prilikom lovci prije svega družili jer su ljubitelji prirode i životinja.

- Nisu lovci samo radi lova, nego su prevashodno ljudi koji vode brigu o divljači, učestvuju na pošumljavanjima i slično. Savez redovno provodi aktivnosti da okupe lovce iz čitave Federacije. Cilj nam je druženje, kao i akcija čišćenja štetočina u lovištu. Za nas su šetočine lisice, koje prouzrokuju puno problema pogotovo sada u ovom vremenu kada sva divljač već traži mjesto gdje će donijeti mlade. Naš je cilj da spasimo tu divljač - rekao je Hodžić.

Pored navedenog, resorno ministarstvo je u saradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma imenovalo stručni savjet i interventni tim za velike zvijeri u FBiH čiji je zadatak da se bavi urgentnim situacijama s ciljem humane brige i dobrobiti velikih zvijeri, kao i bržeg izvršavanja obaveza u slučaju potrebe za hitnim intervencijama.

Skup je bio prilika da se ukaže i na poduzete aktivnosti na poboljšanju gospodarenja mrkim medvjedom na teritoriji Federacije. U tom kontekstu, nadležno federalno ministarstvo izradilo je tekst odluke o osnivanju uzgojnih područja za mrkog medvjeda koji je upućen nadležnim kantonalnim ministarstvima na mišljenje, odnosno davanje prijedloga za ustanovljenje uzgojnih područja za mrkog medvjeda, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


IZVOR: Vebsajt Vebsajt Vlade, 27.03.2022.