Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJEM PLATNOM PROMETU: Ovlašćenim organizacijama uvodi dodatna obaveza informisanja fizičkih lica o naplaćenim naknadama putem izvještaja o naknadama koje je ovlašćena organizacija dužna da fizičkom licu, najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostavi ili učini dostupnim

04.04.2022.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu. Cilj izmjena i dopuna je utvrđivanje dodatnih standarda transparentnosti pružanja usluga platnog prometa. Predloženo je da se ovlašćenim organizacijama uvodi dodatna obaveza informisanja fizičkih lica o naplaćenim naknadama putem izvještaja o naknadama koje je ovlašćena organizacija dužna da fizičkom licu, najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostavi ili učini dostupnim.

Predložena je veća finansijska inkluzija fizičkih lica putem instituta osnovnog platnog računa na način da fizičko lice koje ima prebivalište u Republici Srpskoj, ima pravo da zahtijeva od ovlašćene organizacije otvaranje i korišćenje osnovnog platnog računa, pod uslovom da nema otvoren drugi račun za obavljanje platnog prometa.

Takođe, izmjene i dopune imaju za svrhu otklanjanje nedostataka važećih normi zakona, uočenih njegovom primjenom u pogledu efikasne prinudne naplate dospjelih potraživanja od dužnika fizičkih lica. Predloženo je i uspostavljanje centralizovanih baza podataka o sefovima fizičkih lica i poslovnih subjekata, te da se Zakon o unutrašnjem platnom prometu osnaži u segmentu dopune podataka koje treba da sadrži Registar računa fizičkih lica.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 28.03.2022.

Naslov: Redakcija