Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

JOŠ BEZ REGISTRA PARAFISKALNIH NAMETA U FBIH

04.04.2017.


Registar taksi i naknada, raznih parafiskalnih nameta, u FBiH trebalo je da bude operativan u prvom tromjesečju 2017. godine, do kada su kantonalne, gradske i općinske strukture vlasti popunjavale onlajn obrazac koji je na svojim službenim internet stranicama postavilo Federalno ministarstvo finansija. Službene potvrde početka još nije bilo.

Registar parafiskalnih nameta sadrži pregled neporeznih prihoda u FBiH po kantonima, gradovima i općinama, te naknada koje se plaćaju za registraciju tvrtke. U registru će biti istaknute sve obaveze koje tvrtka također treba izmiriti tokom svog poslovanja, kako pregled naknada koje su obavezne za sve privredne subjekte, tako i naknada koje se plaćaju za korištenje određenih dobara.

Cilj registra je identificiranje i harmoniziranje parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti i njihovo smanjivanje (vodne naknade, naknade za šume, pristojbe turističkim zajednicama i druge naknade), što je u skladu s Reformskom agendom Vlade FBiH, a što će u konačnici voditi poreznom rasterećenju privrede.

Spomenuti onlajn registar parafiskalnih nameta trebao bi, između ostalog, sadržavati sve podatke o zakonima, podzakonskim aktima, odlukama, uredbama i propisima koji reguliraju utvrđivanje i naplaćivanje parafiskalnih nameta.

Osim što traže njihovo radikalno smanjenje, strani i domaći investitori od državnih, entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti u BiH tražili su više puta uspostavu takvog onlajn registra parafiskalnih nameta, kao što to imaju Hrvatska i Srbija.

Napravljene analize i procjene stanja poslovnog okruženja u BiH pokazuju kako, uz razne vrste poreza, razvoj privrede opterećuje više od 300 parafiskalnih odnosno neporeznih nameta, što odbija investicije.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 03.04.2017.

Naslov: Redakcija