Zastava Srbije

LIJEKOVE ZA OBOLJELE OD RIJETKIH BOLESTI NABAVLJAĆE FZO RS

04.03.2022.


Narodna skupština Republike Srpske bi u martu trebalo da po hitnom postupku razmatra izmjenu zakona kojom bi se omogućilo da Fond zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) nabavlja lijekove za rijetke bolesti.

Potvrdio je ovo Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na sastanku održanom u Fondu solidarnosti povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji je obilježen širom BiH.

Dodik je dodao da će sredstva biti obezbijeđena posredstvom Fonda, što je dodatnih 12 miliona KM na godišnjem nivou.

"Pričamo o tome na koji način finansirati nabavku lijekova za rijetke bolesti i odlučili smo da to bude tako što ćemo izmijeniti i dopuniti zakone da bi Fond zdravstvenog osiguranja mogao neometano da nabavlja te lijekove", rekao je Dodik.

Naglasio je da liječenje neće biti ograničeno, odnosno da pacijenti mogu računati na nabavku lijeka posredstvom Fonda do kraja života.

"Mislim da smo kao društvo uspjeli da napravimo važnu stvar - da skrenemo pažnju na te porodice i mlade ljude, da ih u značajnoj mjeri oslobodimo tog pritiska i zatvorenosti koja ide s tim", rekao je Dodik.

Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, naveo je da u Srpskoj ima oko 600 djece koja boluju od rijetkih bolesti i više od 100 dijagnoza.

"Sama činjenica da je riječ o rijetkim bolestima, mi kao tržište i kao populacija koja boluje od tih bolesti nismo interesantni proizvođačima i zbog toga imamo operativne probleme. Ova oblast ni zakonom nije adekvatno riješena, ali sada će biti i nakon toga Fond će preuzeti finansiranje tih lijekova", rekao je Kusturić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da su u okviru ovog ministarstva pripremili novi program za rijetke bolesti do 2024. godine.

"Prvi je izašao 2015. godine i to je bila osnova za sistemske aktivnosti koje smo radili dosad", rekao je Šeranić.

Direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković kaže da su u protekle četiri godine nastojali da omoguće terapije i djeci koja boluju od rijetkih bolesti.

"S obzirom na to da nam zakon ne omogućava nabavku lijeka, već nam omogućava upućivanje djece na liječenje, nekako smo se trudili da to podvedemo pod liječenje", navela je Vučkovićeva.

Da je problematika oboljelih od rijetkih bolesti veoma izražena u FBiH, potvrdio je Hasmir Delić, predsjednik Saveza za rijetke bolesti FBiH, koji je naveo da se sistemi za rješenje tih problema slabo primjenjuju.

"Pojedine osobe ne znaju ili nisu u stanju da dođu do informacija kako bi iskoristile pravne mogućnosti u liječenju. Radićemo na promociji naših potreba i prava oboljelih od rijetkih bolesti", istakao je Delić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 28.02.2022.

Naslov: Redakcija