Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

TRANSPARENCY INTERNATIONAL BIH: Najviše prijava korupcije u pravosuđu i upravi

04.03.2020.


Transparency International u BiH (TI BiH) u prošloj godini je postupao u 173 predmeta korupcije, od kojih se najveći broj prijava odnosio na državnu upravu i pravosuđe (55 posto).

Građani su ovoj nevladinoj organizaciji, u kojem djeluje Centar za pružanje pravne pomoći u borbi korupcije, uputili više od hiljadu poziva na besplatnu liniju za prijavu korupcije 0800 55555.

Značajno je smanjen broj prijava koje su podnijeli tzv. zviždači, a u TI vjeruju da to pokazuje da građani i dalje nemaju povjerenje u postojeće pravne mehanizme zaštite osoba koje prijavljuju korupciju iz svog neposrednog radnog okruženja.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci predstavnici TI BiH su naveli da posebno zabrinjava što se sve veći broj prijava odnosi na pojave flagrantnih kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao što je pravo na slobodu kretanja, gdje se izdvaja slučaj aktivista grupe "Pravda za Davida".

Građani su u svojim prijavama isticali sumnje na netransparentno trošenje novca, neefikasan rad uprave, dugotrajne sudske postupke, neprofesionalno ponašanje sudija i tužilaca, ali i na sukob interesa izvršnih funkcionera i izabranih predstavnika.

TI BiH je u 2019. godini dobio čak 19 upravnih sporova u postupcima za ostvarivanje prava na pristup informacijama te podnio čak sedam krivičnih prijava protiv službenih i odgovornih osoba, zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela korupcije.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 27.02.2020.

Naslov: Redakcija