Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: Za 15 godina dužnosti razriješeno osam sudija i četvoro tužilaca

04.03.2019.


Visoki sudski i tužilački savet je od 2004. godine do danas razrešilo dužnosti osmoro sudija i četvoro tužilaca. Trenutno se vode četiri postupka po tužbama u kojima je tokom protekle godine zatražena mera razrešenja dužnosti.

Razlozi zbog kojih su donesene ovakve odluke su različiti, ali kako su rekli iz VSTS-a, najčešće su utvrđeni prekršaji iz člana 56. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 25/2004, 93/2005 i 48/2007), tačka 22. "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije". Zbog ovoga je razrešeno šestoro sudija.

Za njih pet je izrečena mera razrešenja i zbog namernog davanja lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Veća.

Naravno, znatan deo ovih odluka nije donesen samo zbog jednog izvršenog prekršaja, odnosno sudije nisu razrešeni samo zbog toga. Radi se o kombinacijama utvrđenih pomenutih prekršaja i sledećih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o VSTS-u BiH: nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka, propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtevima Saveta i bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje poverenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija i osuda na kaznu zatvora zbog izvršenog krivičnog dela, ili ako je proglašen krivim za krivično delo koje ga čini nepodobnim za vršenje dužnosti sudije – poručili su iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a.

Razrešenje dužnosti je jedna od najrigoroznijih mera, a VSTS izriče mere kao što su smanjenje plate, javne i pismene opomene i premeštaj. Sudije prijavljuju stranke u postupku, advokati, učesnici u postupku, rukovodioci, njihove kolege, institucije ili se istraga pokreće po anonimnim pritužbama.


IZVOR: Vebsajt Blic, 27.2.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija