Zastava Srbije

POČELA RADIONICA "PRIMJENA REGULATIVE 525/2013 O MEHANIZMU MONTORINGA U BOSNI I HERCEGOVINI"


Dvodnevna radionica o temi "Primjena Regulative 525/2013 o mehanizmu montoringa u Bosni i Hercegovini" počela je 3. marta 2016. godine u Banja Luci.

Organizatori radionice su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske, u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom.

Finansijska sredstva za održavanje ovog skupa obezbijeđena su iz sredstava programa TAIEX-a Evropske Komisije.

Cilj radionice je da se nadležnim organima u Bosni i Hercegovini, pruži podrška u razvoju i uspostavljanju mehanizma za prikupljanje podataka monitoring i izvještavanje, a prema zahtjevima Okvirne konvencije UN o klimatskim promjnama (UNFCCC) i Evropske Regulative o mehanizmu monitoringa EC 525/2013 (MMR). Svoja iskustva u implementaciji sistema monitoringa i izvještavanja učesnicima radionice će prenijeti eksperti iz Hrvatske, Slovenije i Litvanije.

Očekuje se prisustvo oko 45 predstavnika nadležnih institucija iz cijele Bosne i Hercegovine, predstavnika termoenergetskog sektora i Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Kao rezultat radionice, očekuju se prijedlozi za dopunjavanje postojećeg pravnog okvira u BiH, u skladu sa iskustvom u implementaciji navedene regulative u zemljama EU.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, 03.03.2016.