Zastava Srbije

NEOPHODNO USVAJANJE ZAKONA O KRIPTOVALUTAMA U RS: Krenule tužbe za kriptovalute, a tržište neuređeno

04.02.2022.


Republika Srpska uskoro bi mogla da zakonski reguliše oblast kriptovaluta, što je neophodno, ako se uzme u obzir da se u samoj Republici Srpskoj pred sudom vode sporovi milionske vrijednosti.

Jedan od tih sporova nedavno je, u prvom stepenu, riješen pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci, kada je odlučeno da UniCredit banka kompaniji "Bitminer Factory" iz Gradiške treba da isplati 256 miliona KM odštete i to zbog propasti projekta za proizvodnju kriptovaluta.

S obzirom na to da se radi o presudi u prvom stepenu, zbog žalbi stranaka u postupku konačnu riječ daće Viši privredni sud u Banjaluci. Kako nezvanično saznajemo, već iduće sedmice kompletan spis biće dostavljen Višem privrednom sudu na postupanje.

"Dohodak koji se ostvari treba da bude oporezovan. U zakonu ćemo precizirati mnoge stvari, usklađujući se s okruženjem", rekla je nedavno Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, najavljujući da će Vlada Republike Srpske uskoro urediti oblast kriptovaluta.

Naime, kada je riječ o sporu kompanije "Bitminer Factory" iz Gradiške i UniCredit banke, suština je u tome da je kompanija iz Gradiške imala plan da preko dvije hidrocentrale proizvodi struju, koju bi dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudarenje kriptovaluta, dok bi ostatak, odnosno višak električne energije koju proizvede, išao u elektroensergetsku mrežu.

Plan je bio da se za taj projekat animiraju i privuku investitori tako što bi se emitovali digitalni tokeni u zamjenu za novac, koji bi se prikupljao preko računa koji je bez ikakvih poteškoća otvoren u UniCredit banci u Banjaluci. Prvi problemi nastali su odmah nakon što su počele pristizati uplate, jer je banka odlučila da ih vrati, pravadajući se da ne može poslovati s preduzećima koja se bave kriptovalutama jer su navodno takva interna pravila grupacije.

Ako se uzme u obzir da je cijeli projekat bio zasnovan i uvezan s blockchain tehnologijom, nije bilo moguće otvaranje novih računa i, na kraju, projekat je doživio svoj krah tek što je praktično započeo.

"Nijedan akt tužene, a to se prije svega misli na ugovore o otvaranju računa te opštim uslovima poslovanja, nije propisivao zabranu niti je dokazano da postoji bilo kakva zabrana poslovanja tužene s licima koji se bave na bilo koji način kriptovalutama pa ove tvrdnje sud ne može prihvatiti", navodi se, između ostalog, u prvostepenoj presudi Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

U kompaniji "Bitminer Factory" rekli su za "Nezavisne" da bi svakako trebalo zakonski regulisati oblast kriptovaluta, imajući u vidu da je broj ljudi koji se time bave u BiH u stalnom porastu te da su prošle godine platitili i porez, što je potvrdila Vidovićeva.

"Upravo na taj način bi se svima koji se bave kriptovalutima obezbijedila određena pravna sigurnost te smanjio rad rudarenje na crnom tržištu. Ministarka finansija je krajem prošlog mjeseca najavila da bi na nekoj od narednih redovnih sjednica Narodne skupštine trebalo da bude razmatran nacrt zakona koji će na najbolji način urediti oblast kriptovaluta i digitalne imovine. Samim tim očekujemo da uskoro bude objavljen i prednacrt pomenutog zakona, kako bismo mogli dati doprinos u vidu eventualnih prijedloga", rekli su nam u kompaniji "Bitminer Factory".

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 02.02.2022.

Naslov: Redakcija