Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE: Nove metode rada u sudovima BiH

04.02.2021.


Efikasan, brz i kvalitetan rad sudova moguće je postići unaprjeđenjem radnih procesa, pokazuju iskustva sudova iz Švedske sa kojim Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) intenzivno radi na poboljšanju rada bosanskohercegovačkih sudova.

Iskustva švedskih sudova, tokom online sastanaka koji su organizovani od 20. do 26. januara 2021. godine, predstavljena su predstavnicima osam bh. sudova koji sudjeluju u procesu razvoja primjene novih modela rada s ciljem poboljšanja trenutnih radnih procesa.

Predstavnici sestrinskih sudova iz Švedske predstavili su organizaciju i metodologiju rada njihovih sudova, sa posebnim fokusom na timski rad i delegiranje zadataka, kao i jačanje uloge pripravnika/volontera, želeći na taj način približiti novi model rada i kroz konkretne primjere iz prakse.

Svoj osvrt na novi model rada, dali su i predstavnici bh. sudova te tom prilikom iskazali svoju zainteresiranost i spremnost za primjenu modela, koji, kako su istakli, može značajno poboljšati efikasnost, kvalitet i produktivnost rada sudova.

Predstavljene su i do sada poduzete aktivnosti u ovim bh. sudovima, te su utvrđeni dalji koraci i aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje interne organizacije u sudovima kako bi se postigao njihov učinkovit, brz i kvalitetan rad, uključujući kraće trajanje postupaka, smanjenje zaostataka i smanjenje sudskih troškova te rasterećenje sudaca i veća motiviranost zaposlenih u sudu.

Sastancima su prisustvovali predstavnici Općinskog suda u Zenici, Općinskog suda u Travniku, Općinskog suda u Sarajevu, Osnovnog suda u Doboju, Okružnog privrednog suda u Doboju, Osnovnog suda u Prnjavoru, Osnovnog suda u Banjoj Luci te predstavnici sestrinskih sudova iz Švedske: Okružnog suda u Varbergu, Okružnog suda u Ystadu i Okružnogi suda u Malmeu iOkružnog suda u Östersund-u.

Sastanci su organizovani u okviru projekta "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – treća faza" koji za cilj ima unapređenje efikasnosti, kvalitete, nezavisnosti i transparentnosti pravosuđa i koji se realizuje uz podršku Švedske agencija za međunarodni razvoj i suradnju – SIDA.

Obzirom na situaciju uzrokovanu širenjem korona virusa (COVID-19) te u skladu sa odlukama relevantnih izvršnih tijela, kao i Odlukom VSTV-a BiH, sastanak je održan putem video konferencije.


IZVOR: Vebsajt Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, 01.02.2021.

Naslov: Redakcija