Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O INSPEKCIJAMA RS: Propisana obaveza da lokalne samouprave moraju usaglašavati planove kontrola sa republičkim Inspektoratom da bi bila zaustavljena praksa da u jednoj sedmici i republička i lokalna inspekcija kontrolišu isti privredni subjekat

04.02.2020.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o inspekcijama Republike Srpske.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, pojašnjavajući ovo zakonsko rješenje, izjavila je da je suštinsko opredjeljenje Vlade Republike Srpske uvođenje olakšica za prvoregistrovane poreske obveznike koji imaju do osam zaposlenih.

"Oni će imati mogućnost da ih Inspektorat savjetuje i nauči kako će poslovati, a ne da im odmah budu izricane kazne. Želimo da rasteretimo male preduzetnike od nameta jer nam nije cilj da ih zatvorimo nego da im u prvoj godini poslovanja damo šansu da stanu na noge. Izuzetak su slučajevi u kojima je riječ o naprijavljenim radnicima ili ugrožavanju opšte bezbjednosti radnika ili ljudi", istakla je ministarka Rešić.

Republički Inspektorat će, kako je rekla ministarka Rešić, dobiti i odjeljenje za savjetodavne usluge za privrednike kojima je to potrebno.

Prema njenim riječima, novitet u Prijedlogu zakona o inspekcijama jeste i da svi inspektori rada budu republički, dok se poslije javne rasprave odustalo od inicijative da isti slučaj bude i sa zdravstvenim inspektorima.

Ministarka Rešić je pojasnila da su umjesto dosadašnjih inspektora prosvjete uvedeni inspektori za prosvjetu i sport.

Ona je navela da je ovim zakonom propisana i obaveza da lokalne samouprave moraju usaglašavati planove kontrola sa republičkim Inspektoratom da bi bila zaustavljena praksa da u jednoj sedmici i republička i lokalna inspekcija kontrolišu isti privredni subjekat.

Ministarka Rešić je istakla da je u Prijedlogu zakona o inspekcijama inspektorima data mogućnost da, ukoliko dobiju saznanja da neko u svom privatnom objektu radi nešto za šta nema saglasnost ili nije registrovan, uz saglasnost vlasnika ili nalog suda ulaze u te privatne posjede radi kontrole.

"Do sada je procedura bila komplikovana da bi inspektori ušli u privatni posjed. Inspektorima smo uveli mogućnost i da vrše takozvanu prikrivenu kupovinu kako bi utvrdili činjenice i došli do dokaza", rekla je ministarka Rešić.

Ona je rekla da je definisano i da subjekti koji su ugovorili poslove, a angažuju podizvođače van teritorije Republike Srpske, što je najčešći slučaj u građevinskom sektoru, snose sankciju ukoliko su ti radnici neprijavljeni ili su utvrđeni drugi propusti.

Ministarka Rešić se zahvalila svim učesnicima javnih rasprava o ovom zakonu koji su pomogli da se unaprijede određena rješenja.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 30.01.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija