Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZASTAVI BIH: Ocjena ustavnosti Zakona tokom februara 2020. godine

04.02.2020.


Zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH biće razmatran na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH zakazanoj za 6. februar.

Izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH, koje osporava Dodik, regulišu pitanje isticanja zastave BiH na objektima Oružanih snaga BiH, državnih institucija i novčane kazne za kršenje zakona.

Dodik se obratio Ustavnom sudu BiH 7. novembra prošle godine, navodeći da u Ustavu BiH piše da će BiH "imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština BiH i potvrdi Predsjedništvo BiH".

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti Dodik je naveo da je Zakon o zastavi BiH usvojen 2001. godine i da je tom prilikom ispoštovana procedura s obzirom na to da je zakon usvojila Parlamentarna skupština BiH, a da je Predsjedništvo BiH potvrdilo izgled i oblik zastave BiH.

Međutim, Dodik spornim smatra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji je 2004. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH. On je u zahtjevu naveo da ove izmjene i dopune nisu donesene u skladu sa Ustavom BiH, jer nikada nisu potvrđene u Predsjedništvu BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev sedam delegata u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, te za ocjenu ustavnosti više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, navodi se na veb stranici Ustavnog suda BiH.

Na sjednici bi trebalo da bude razmatran i zahtjev Opštinskog suda u Cazinu za ocjenu kompatibilnosti više članova Zakona o izvršnom postupku Federacije BiH sa dva člana Ustava BiH i članom jedan uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 29.01.2020.

Naslov: Redakcija