Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDAT IZVJEŠTAJ O PROJEKTU ZA VEĆE KORIŠĆENJE NISKOKARBONSKIH TEHNOLOGIJA U PRIVREDI BIH


Direktor Instituta za metale i tehnologije iz Ljubljane doc.dr Matjaž Godec predao je 3. februara 2016. godine ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenki Golić Izvještaj o projektu za veće korišćenje niskokarbonskih tehnologija u privredi Bosne i Hercegovini, koji je realizovan uz podršku Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj – UNIDO. 

Vrijednost ovog projekta je 75.000 evra i u potpunosti je finansiran sredstvima Vlade Republike Slovenije, uz podršku UNIDO. Projekat se odnosi na jačanje kapaciteta za izgradnju niskokarbonske infrastrukture kvaliteta, koji omogućava transfer znanja i uvodi inovativne tehnologije u različite sektore domaće privrede, pri čemu je, kada je Republika Srpska u pitanju, fokus bio na opremi za mjerenje energije, kako bi se stvorile uštede i smanjio nivo emisija ugljen-dioksida.

Ministar Srebrenka Golić je rekla: "Ovaj projekat je prvi korak ka cilju – stvaranju uslova za povećanje dostupnosti i transfer tehnologija u oblasti obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija na teritoriji Republike Srpske, ali i cijelog regiona, odakle i naglasak na regionalnu saradnju sa slovenačkim partnerima u ovom projektu".

Dr Matjaž Godec je istakao da je Institut za metale i tehnologije iz Ljubljane, čiji je osnivač Republika Slovenija, ponosan na saradnju koja je ostvarena sa Vladom Republike Srpske: "Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i našeg Instituta, kao i drugih partnera na ovom projektu, Banjalučka pivara je dobila kvalitetnu opremu koja omogućava značajne uštede električne energije i povećeva stepen energetske efikasnosti u procesu proizvodnje. Nakon završne radionice koja je održana u martu prošle godine u Vladi Srpske i prezentacije prvih rezultata Projekta, uvjerili smo se da u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju imamo pouzdanog partnera, što je dovelo do toga da ćemo najkasnije početkom marta prezentovati nove projekte koji će finansijski podržati Globalni fond za životnu sredinu (GEF), UNIDO, Vlada Savezne Republike Njemačke putem svoje Privredne komore i Vlada Slovenije, a koji će uticati na povećanje energetske efikasnosti u procesu prizvodnje, u zgradarstvu, ali i na sprovođenje obaveza iz Kjoto protokola za smanjenje uticaja na promjenu klime."

Ministar Srebrenka Golić se zahvalila slovenačkim partnerima na angažovanju s ciljem da se obezbijede finansijska sredstva za realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija, koji bi, kako je istakla, imali višestruki društveni i ekonomski uticaj na razvoj Republike Srpske i BiH, prije svega u omogućavanju veće zaposlenosti i proizvodnje te povećanja konkurentnosti Srpske i BiH na globalnim tržištima u ovoj oblasti.

Na sastanku je dogovoreno da se ubrzaju aktivnosti na potpisivanju memoranduma o saradnji između Instituta za metale i tehnologije iz Ljubljane i JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. "Cilj nam je da na institucionalni nivo podignemo saradnju Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i slovenačkog instituta, s ciljem zajedničkog nastupanja na tržištu, ne samo u regionu, nego i šire", rekla je ministar Golić.


Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srpske, 03.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772