Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

EKONOMSKI NAPREDAK, VLADAVINA PRAVA I REFORMA JAVNE UPRAVE NAJVAŽNIJI U PROCESU EVROINTEGRACIJA


Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Masimo Mina istakao je da je, osim ekonomskog napretka i vladavine prava, reforma javne uprave jedno od najvažnijih pitanja u procesu evropskih integracija.

Ističući važnost sastanka o temi "Izazovi reforme javne uprave u BiH", Mina je rekao da javna uprava treba da bude odgovorna građanima, koja će efikasno djelovati i biti funkcionalna, što je veoma važno ne samo za građane, već i za ekonomski napredak u zemlji.

Uskoro bi, kako je rekao, trebalo da bude formirana specijalna grupa za reformu javne uprave koja će se konkretno baviti tim pitanjima, što je naročito važno u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu u junu prošle godine.

- Svi zaključci koji budu doneseni o ovoj temi predstavljaju važne ulazne elemente za odbore, pododbore i specijalnu radnu grupu za reformu javne uprave za BiH - dodao je Mina.

Viši savjetnik OECD/SIGMA Pjotr Nils Gorecki naveo je da je Evropska komisija 2014. godine donijela odluku da treći stub pregovora bude upravo reforma javne uprave, nakon čega su sa Komisijom i koordinatorima u BiH napravili principe javne uprave.

- Oni su odobreni i na temelju njih je 2015. godine rađeno nešto što zovemo mjerenje početnog stanja u svih sedam zemalja IPA područja. Dokument koji je napravljen za BiH obuhvata šest različitih oblasti, između ostalog, izradu i koordinaciju strategija politika, odgovornost, ali i vrlo važan element upravljanja javnim finansijama - izjavio je Gobecki.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan istakao je da je ovo prelomni momenat za BiH, da su reformski procesi koji su inicirani Reformskom agendom uzeli određeni zamah i da se u narednom periodu očekuju konkretne aktivnosti po svim pitanjima.

On smatra da će u narednom periodu biti neophodna intenzivna javna kampanja da bi se, generalno, podigla svijest građana, ali i političara na svim nivoima, kako bi razumjeli u kakvom se procesu nalazimo, jer pridruživanje EU zahtijeva ogroman rad i veoma visok stepen odgovornosti.

- Kada radimo mjerenje početnog stanja prema određenim indikatorima, imamo konkretne pokazatelje koji ukazuju gdje je napravljen napredak, gdje su nedostaci, odnosno koje su preporuke za naredni period - dodao je Ćuzulan.

On je podsjetio da je BiH imala strategiju za javnu upravu koja je istekla i revidirane akcione planove čija je ostvarenost ciljeva bila oko 63 odsto, dodajući da će na osnovu tih podataka imati orijentaciju u kojem pravcu treba ići u narednom periodu i šta treba biti prioritet.

On očekuje da svi nivoi vlasti shvate da je ovo momenat kada treba da učestvuju u tom poslu što je u interesu svih i naglašava da bez reforme javne uprave i vladavine prava, nema ekonomskog napretka zemlje.

On je dodao da je izvještajem koji je predstavljen, konstatovano da BiH nije ostvarila potreban napredak, da kasni i da nema čime da se pohvali.

Ćuzulan je istakao da to treba da se promijeni, te da će u narednom periodu tražiti opredjeljenje svih nivoa vlasti da li podržavaju ovu reformu ili ne.


Izvor: Vebsajt RTRS, 03.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772