Zastava Srbije

U PRIPREMI PRAVILNIK URBANOG PLANIRANJA ZA KANTON SARAJEVO

04.01.2024.


Vlasti u Kantonu Sarajevo donijele su odluku o donošenju pravilnika urbanog planiranja za KS. Donošenjem Pravilnika urbanog planiranja za Kanton Sarajevo, Vlada KS i Zavod za planiranje razvoja nastoje unaprijediti proces urbanog planiranja i prostornog uređenja.

Nakon devet decenija nepostojanja tog značajnog provedbenog akta za ovo područje, pokrenuta je njegova izrada, kako bi se osiguralo efikasno provođenje urbanističkih i prostornih planova, stopirali problemi poput nelegalne gradnje, ali i brojni drugi negativni utjecaji urbanih aktivnosti za stanovništvo i životnu sredinu.

Vlada KS je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila finalne izvještaje Radnog tijela za pripremu i koordinaciju Urbanističkog pravilnika za Kanton Sarajevo.

"Smatramo ovaj dokument historijskim, jer bi nakon devet decenija Sarajevo trebalo dobiti ovaj pravilnik kao instrument provođenja planova. Mi imamo veoma dobru regulativu što se tiče donošenja planske dokumentacije i tu smo apsolutno u korak sa Evropskom Unijom, ali ovaj dokument, nažalost nemamo punih devet decenija. To je uzrokovalo brojne probleme, poput bespravne gradnje, ali i vrlo komplicirane i otežavajuće procedure odobravanja građevinskih radova i usporavanja investicija", navela je predsjednica Radnog tijela za pripremu i koordinaciju izrade Pravilnika urbanog planiranja i pomoćnica direktora u Zavodu za planiranje razvoja KS Nataša Pelja Tabori.

Kako je istakla, ovaj dokument pravi sponu između jako transparentnog i jasnog načina građenja i pravila koja važe za gradnju u KS i planskih dokumenata koji trebaju da budu jasni ne samo građanima i profesionalcima-arhitektima i građevincima, nego i investitorima.

Uskoro bi trebalo biti definisano i na koji način će biti uvršten Pravilnik u pravni okvir Kantona Sarajevo, kako bi pojednostavljeni i efikasniji sistem urbanističkog i prostornog planiranja profunkcionisao.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 31.12.2023.

Naslov: Redakcija