Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji

04.01.2022.


Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usaglasio je tekst Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji koji je usvojen u Domu naroda. Vlada mora ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima ako na širem tržištu električne energije cijene budu rasle za više od 20 odsto.

Na vanrednoj sjednici za zakon je glasalo 77 delegata.

U obrazloženju je navedeno da izmjene Zakona omogućavaju Vladi FBiH da ograniči rast cijena električne energije u tom entitetu kako bi se izbjegli poremećaji u privredi i osigurala stabilnost privrede zbog naglog porasta cijena električne energije.

U ranijem tekstu stajalo je da Vlada Federacije treba reagovati ukoliko dođe do poskupljenja većeg od 50 posto, ali je na Domu naroda usvojen tekst u kojem je granica pomjerena na 20 posto.

Ovaj zakon mogao bi stupiti na snagu najranije do 8. januara.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ukazao je zastupnicima da će ograničenje na 20 posto izazvati teškoće za preduzeće Elektroprivreda BiH sljedeće godine.

Stranka demokratske akcije je najavila podršku zakonu s navedenim amandmanom, ali je predložila i zaključak da Federalna vlada osigura u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu podršku Elektroprivredi BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 30.12.2021.

Naslov: Redakcija