Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

OD 1. JANUARA 2018. GODINE ZABRANJEN UZGOJ ŽIVOTINJA RADI KRZNA

04.01.2018.


Zabrana uzgoja životinja radi krzna, tehnički je stupila na snagu s 1. januarom ove godine, a da li će tako ostati, odlučiće Predstavnički dom na jednoj od prvih sjednica 2018. godine.

- Ova činjenica znači da farme krzna koje nastavljaju sa radom do konačne odluke Parlamentarne Skupštine BiH, rade nezakonito. A ukoliko Predstavnički dom odluči produžiti rok stupanja na snagu zabrane do 2028. godine, samim tim dodatno narušava pravnu sigurnost ove zemlje, uzimajući u obzir da bi se navedeni rok produžio u vrijeme kada je isti već na snazi – saopćeno je iz Koalicije bez krzna.

Jasno je da se zakoni ne mogu primjenjivati retroaktivno, osim ukoliko tekstom novog zakona nije drugačije određeno, te s tim u vezi, Koalicija bez krzna će u narednom periodu poduzeti sve pravne radnje, kako bi se implementirala zabrana uzgoja krznašica i time sačuvala pravna sigurnost ove zemlje.

- Također, ukoliko Predstavnički dom naknadno produži rok do 2028. godine, u BiH će doći nove farme iz zemalja u kojima zabrana stupa na snagu, posebno iz Holandije i Poljske, čije su farme poznate širom Evrope kao veliki zagađivači okoliša – navodi se u saopćenju Koalicije.


Izvor: Vebsajt Faktor, 03.01.2018.

Naslov: