Zastava Srbije

ODLUKA O UTVRĐIVANJU POSEBNE I MINIMALNE AKCIZE NA CIGARETE I IZNOS AKCIZE NA DUVAN ZA PUŠENJE ZA 2017. GODINU: Od 1. januara 2017. godine maloprodajne cijene cigareta u BiH veće su u prosjeku za 20 do 30 feninga po kutiji, u zavisnosti od vrste i proizvođača. Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni su da popišu zalihe i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2017. godine

04.01.2017.


Maloprodajne cijene cigareta u BiH od početka 2017. godine veće su u prosjeku za 20 do 30 feninga po kutiji, u zavisnosti od vrste i proizvođača, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ UIO.

Nove maloprodajne cijene cigareta u skladu su s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU, navodi se u saopštenju.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni su da popišu zalihe i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2017. godine.

Obavezno je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koja se mora na jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. januara 2017. godine.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 31.12.2016.