Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O SPORAZUMNOM VANSUDSKOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU​: Predviđeno da se postupak pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika

03.12.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju.

Razlozi za donošenje Nacrta zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju proizlazi iz potrebe za izvršenjem obaveza utvrđenih u više dokumenata, uključujući Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017–2019. godina, Reformsku agendu, potpisanu od organa vlasti na BiH nivou, kao i Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Ovim zakonom uređuju se uslovi za pokretanje i postupak sporazumnog vansudskog finansijskog restrukturiranja privrednih društava i preduzetnika u Republici Srpskoj. Sporazumno finansijsko restrukturiranje je dobrovoljni, vansudski model restrukturiranja korporativnih dugova kroz redefinisanje dužničko-povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači, baziran na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući sprovođenje pregovora uz podršku Privredne komore Republike Srpske, kao institucionalnog posrednika.

Opcija sporazumnog (vansudskog, vanstečajnog) finansijskog restrukturiranja privrednog društva dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama, radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita. U tom smislu, postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika. Druge mjere koje se mogu preduzeti u istom cilju i koje su dostupne u pravnom sistemu Republike Srpske su propisane stečajnim propisima, i to: finansijsko restrukturiranje dužnika u prethodnom stečajnom postupku, reorganizacija u stečaju i prodaja pravnog lica, odnosno imovine u postupku bankrotstva.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, 27.11.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija