Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ŠTRAJKU: Cilj Prijedloga zakona je usklađivanje sa zakonima o radu i o mirnom rješavanju radnih sporova

03.12.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku.

Osnovni je razlog za donošenje ovog zakona je usklađivanje sa novim Zakonom o radu("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 i 66/2018), koji je opšti propis u ovoj oblasti. Naime, Zakon o radu više ne poznaje pojam "većinski reprezentativni" sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou Republike Srpske, već su ovim zakonom, pored ostalog, propisani uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike, pa je u tom smislu neophodno uskladiti ovaj zakon sa Zakonom o radu.

Takođe, u novembru 2016. godine na snagu je stupio i novi Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova("Sl. glasnik RS", br. 91/2016), kojim se uređuje postupak mirnog rješavanja interesnih i pravnih kolektivnih radnih sporova, zbog čega je potrebno uskladiti odredbe Zakona o štrajku ("Sl. glasnik RS", br. 111/2008) sa novim pravnim institutima propisanim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 28.11.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija