Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UZURPACIJAMA I DOBROVOLJAČKIM KOMPETENCIJAMA: Zakonom se propisuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina

03.12.2019.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se propisuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina /bivši erar/.

Pod dobrovoljačkim kompetencijama smatra se zemljište koje je iz državne svojine dato u svojinu dobrovoljcima ratova od 1912. do 1918. godine u skladu sa propisima kojima su regulisane navedene kompetencije, navodi se u obrazloženju ovog Zakona.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je u završnoj riječi da se neće prihvatiti prijedlog da se raspravlja o uzurpacijama o javnim dobrima.

Ona je pojasnila da se pod uzurpacijom smatra svako samovlasno zauzimanje, odnosno bespravno držanje poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u svojini nosilaca svojine javnog prava.

"Samovlasno zauzimanje zemljišta koje je određeno kao građevinsko zemljište u skladu sa važećim propisima ne smatra se uzurpacijom u smislu ovog Zakona", navela je Predragovićeva.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 27.11.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija