Zastava Srbije

ODLUKA O VISINI NAJNIŽE PLATE U RS: Socijalni partneri saglasni da je potrebno povećanje najniže plate, ali dogovora još nema

03.11.2023.


Odluka o visini najniže plate u Republici Srpskoj nije donijeta na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Egić je naveo da su socijalni partneri saglasni da je potrebno povećanje najniže plate, te da će biti nastavljeni razgovori o ovoj temi.

On smatra da će ova mjera na neki način spriječiti odlazak radne snage, što je u ovom momentu najvažnije za Savez sindikata i Uniju udruženja poslodavaca Republike Srpske.

- Veliki je uspjeh da su socijalni partneri razgovarali o ovoj temi i da su se saglasili da najniža plata treba biti povećana, ali nije dogovoren modalitet kako i koliko - zaključio je Egić.

Vlada Srpske čeka dogovor sindikata i poslodavaca o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj. Ako dogovora ne bude, do Nove godine kao i mnogo puta ranije, Vlada će donijeti odluku o minimalcu.

U Republici Srpskoj za najnižu platu radi nešto više od 7.700 zaposlenih.

Vlada Republike Srpske je na sjednici 26. januara ove godine donijela odluku o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2023. godinu u iznosu od 700 KM neto.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 28.10.2023.

Naslov: Redakcija