Zastava Srbije

OD EU 5 MILIONA EURA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U BIH

03.11.2020.


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sporazum o finansiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u privredu za saniranje posljedica virusa Covid-19.

Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a dr. Biancom Clausten a i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom.

Nakon potpisivanja ovih dokumenata bit će dostupan grant u iznosu pet miliona eura za mala i srednja preduzeća koja su se suočila s težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije virusa Covid- 19.

Ministar Bevanda naglasio je da je ovo velika pomoć za privredu u BiH te istakao da je KfW jedan od važnijih finansijera za mala i srednja preduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.

- Potpisali smo i Amandman 7 na Sporazum o finansiranju od 27. februara 2006. između KfW-a i BiH kojim se proširuje namjena sredstava Evropskog Fonda BH za kreditni program za smanjenje posljedica od Covid-a 19. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim preduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija - naglasio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je učestvovanje BiH u Evropskom fondu donacija švicarske Vlade u iznosu od 8,2 miliona eura, te da se potpisivanjem Amandmana 7 omogućava produžetak administriranja KfW-a do kraja 2030. godine.

Ministar Bevanda naglasio je da je zahvalan svim partnerima koji su omogućili potpisivanje ovih dokumenata te izdvojili sredstva da bi pomogli privredi u BiH kako bi nastavili proizvodnju i očuvali radna mjesta i standard građana.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.


IZVOR: Vebsajt Oslobođenje, 30.10.2020.

Naslov: Redakcija