Zastava Srbije

RS NE ŽELI DA PRIHVATI ODLUKU SAVJETA MINISTARA BIH O SPROVOĐENJU REZOLUCIJE 1373 SAVJETA BEZBJEDNOSTI UN KOJA SE ODNOSI NA CILJANE FINANSIJSKE SANKCIJE U VEZI SA TERORIZMOM JER JE NJEN SADRŽAJ IZMIJENJEN U ODNOSU NA ONAJ KOJI JE RANIJE USAGLAŠEN


RS ne treba prihvatiti odluku Savjeta ministara BiH o sprovođenju Rezolucije 1373 Savjeta bezbjednosti UN koja se odnosi na ciljane finansijske sankcije u vezi sa terorizmom jer je njen sadržaj izmijenjen u odnosu na onaj koji je ranije usaglašen, istakla je član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić.

Ona je navela da sporna odluka dovodi do blokade borbe protiv terorizma.

- BiH je time pokazala da ne poštuje preporuke nadležnih međunarodnih tijela - istakla je Majkićeva i zaključila da je to dodatni dokaz da u BiH postoji stvarni otpor borbi protiv terorizma.

Savjet ministara je 28. septembra usvojio odluku, a upućeni ističu da nije sporna rezolucija ni njeno sprovođenje, nego način usvajanja odluke, mijenjanje njenog ranije definisanog sadržaja, konfuzne odredbe i davanje prekomjernih ingerencija Ministarstvu bezbjednosti i zaobilaženje institucija RS. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da Savjet ministara i Predsjedništvo BiH ne treba da donose pojedinačne odluke za svako lice.

- Neprimjereno je da se ti politički organi miješaju u rad policijskih agencija - rekao je Lukač.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da ne vidi u čemu je problem u vezi sa sastavljanjem "crne liste".

- Ne znam ko bi onda mogao da odlučuje ko će se naći na toj listi. To je voč lista Savjeta bezbjednosti - rekao je Mektić.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 02.11.2016.