Zastava Srbije

ZAKON O DOPUNI ZAKONA O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA U ORGANIMA VLASTI RS: Propisan izuzetak od zabrane na osnovu koje izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koje se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 KM

03.10.2023.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Zakon o izmjenama Zakona o republičkoj upravi i Zakon o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Obrazlažući izmjene Zakona o republičkoj upravi, koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotren po hitnom postupku, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić je istakla da se ovim izmjenama vrši promjena naziva i nadležnosti Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Konkretno, ovim izmjenama zakona, mijenjaju se nadležnosti ministarstva u dijelu koji se odnosi na oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, a u skladu sa tim mijenja se i sam naziv ministarstva u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje a imajući u vidu i činjenicu da se osniva samostalan i nezavisan organ za obavljanje informaciono-komunikacionih poslova.

Pojašnjavajući Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, ministarka Jujić je istakla da bi se izbjegle nedoumice i pogrešna tumačenja u primjeni odredbe člana 8. ovoga zakona, kojim su propisane zabrane u odnosu na udruženja i fondacije i primjene odredbe člana 3. stav 7. ovoga zakona, kojim su propisani principi djelovanja izbranih predstavnika, bilo je nophodno izvršiti usklađivanje ove dvije zakonske odredbe i urediti nedorečenosti zakonske formulacije člana 8, pa se shodno tome pristupilo izradi dopune ovog zakona.

Takođe je napomenula da se Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuje izuzetak od zabrane na osnovu koje izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koje se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 KM.

Na ovaj način omogućiće se da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici budu članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja i fondacija, koji za obavljanje poslova u udruženjima i fondacijama ne primaju naknadu.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 28.09.2023.

Naslov: Redakcija