Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija, koji stupaju na dužnost 17. oktobra 2022. godine

03.10.2022.


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) je tokom drugog dana sjednice, koja je održana 28. i 29. septembra 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

  • Damir Batotić, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu;
  • Selma Beširević, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu;
  • Aida Terović, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu;
  • Slavko Čavka, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu;
  • Dragana Majstorović, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gradačcu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 17. oktobra 2022. godine.

U odnosu na konkursnu proceduru za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Vijeće je donijelo odluku da se Milanko Kajganić, kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, pozove na sljedeću sjednicu Vijeća i izloži svoj program rada.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, 29.09.2022.

Naslov: Redakcija