Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O SUDSKIM TAKSAMA RS: Ukidaju se takse za podnesak kojim se traži uvjerenje i sudske takse za izdato uvjerenje, kao i sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda i sudske takse za izdati jedinstveni pristupni kod

03.10.2019.


Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama , koji je usvojila Narodna skupštine Republike Srpske, predviđeno je da se ove takse ukidaju za podnesak kojim se traži uvjerenje i sudske takse za izdato uvjerenje, kao i sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda i sudske takse za izdati jedinstveni pristupni kod.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj Nacrt, rekao je da se Vlada opredijelila za izmjene tog akta s ciljem da se ukidanjem, odnosno smanjivanjem neporeskih davanja, unaprijedi poslovno okruženje u Republici, te smanje opterećenja privrede i stanovništva neporeskim davanjima.

U obrazloženju ovog nacrta se navodi da je Vlada, na osnovu svog ranijeg zaključka, zadužila Ministarstvo pravde da pokrene postupak izmjene Zakona o sudskim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 73/2008, 49/2009, 67/2013, 63/2014 i 66/2018), radi ukidanja te sudske takse na podneske za izdavanje uvjerenja, sadržane u Prilogu Zakona, Taksenoj tarifi, Tarifni broj 24, s ciljem ukidanja neporeskih davanja.

Ministarstvo pravde pristupilo je izmjenama Zakona o sudskim taksama, radi ukidanja sudske takse za podnesak kojim se traži uvjerenje /pet KM/ i sudske takse za izdato uvjerenje /10 KM/ sadržane u Tarifnom broju 24.

Ministarstvo je, takođe, dobilo inicijativu Advokatske komore Republike Srpske, kojom se predlaže ukidanje sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda /pet KM/ i sudske takse za izdati jedinstveni pristupni kod /10 KM/, sadržanih u Prilogu Zakona, Taksenoj tarifi, Tarifni broj 25a.

"Ministarstvo je ocijenilo da je inicijativa opravdana, s obzirom da se ukidanjem ovih sudskih taksi neće znatno uticati na smanjenje javnih prihoda, a izbjeći će se gužve na šalterima, smanjiti broj telefonskih poziva, povećati efikasnost rada sudova i olakšati pristup sudovima, jer će stranke putem jedinstvenog pristupnog koda, na koji se ne bi morala plaćati sudska taksa, moći dobiti informacije o predmetu", navodi se u obrazloženju ovog akta.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković u ranijoj skupštinskoj raspravi rekao je da su izmjene ovog zakona bitan pomak u olakšavanju rada ljudima koji se obraćaju sudovima, ali i advokatima i građanima.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 27.09.2019.

Naslov: Redakcija