Zastava Srbije

UTVRĐEN KOEFICIJENT ZA OBRAČUNE I ISPLATE MJESEČNIH NOVČANIH NAKNADA KORISNIKA BORAČKO-INVALIDSKE ZAŠTITE U FBIH: Veće naknade ubuduće će dobivati 90.000 korisnika

03.09.2020.


Na osnovu koeficijenta i osnovice, koju je Vlada FBiH utvrdila na posljednjoj sjednici, uvećane naknade dobivati će 90.000 korisnika prava boračko-invalidske zaštite u FBiH, dobitnika najvećih ratnih priznanja i korisnika ličnih i porodičnih invalidnina.

Informaciju je saopćio pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, ukazavši da je usvajanjem koeficijenta jedan, Vlada izvršila povećanje mjesečnih naknada za 2,07 posto za te korisnike, te osigurala oko 1,9 miliona KM za period septembar - decembar 2020. godine.

- Povećanje za te korisnike bilo je planirano za period već od početka ove godine, ali pojavom virusa korone je prolongirano. Odnosno, taj novac je preusmjeren na tzv. korona zakon. Međutim, Vlada FBiH je iznašla mogućnosti i osigurala povećanje za period septembar - decembar ove godine za korisnika ličnih i porodičnih invalidnina i dobitnika ratnih priznanja. Naravno, to povećanje se odnosi i na naredne godine - ukazao je Terzo.

Iz Koordinacije temeljnih boračkih organizacija FBiH na čelu sa Alminom Škrijeljom, pozdravili su odluku Vlade Federacije BiH o povećanju koeficijenta koja je rezultat zajedničkih dogovora, te zahvalili federalnom premijeru Fadilu Novaliću što ova kategorija ima bolji tretman.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 31.08.2020.

Naslov: Redakcija