Zastava Srbije

ZAKON O RESTITUCIJI Stejt department kritikovao BiH zbog neprovođenja restitucije i nedonošenja zakona o restituciji

03.08.2020.


Vlasti u Bosni i Hercegovini nisu napravile nijedan ozbiljan korak u rješavanju problema s povratom imovine ili obeštećenja Jevrejske zajednice koja je izložena sistemskoj diskriminaciji, navodi se u najnovijem izvještaju američkog Stejt departmenta. 

- U BiH je 1941. godine bilo oko 14.000 Jevreja. Tokom Drugog svjetskog rata u BiH, a pod komandom Nezavisne Države Hrvatske (NDH), ubijeno je ili prognano oko 12.000 Jevreja. Nakon Drugog svjetskog rata, mnoga jevrejska imanja su nacionalizirana ili oduzeta. Jevrejska zajednica BiH vjeruje da otprilike 10 posto ukupne oduzete imovine u BiH, prema neslužbenoj, procijenjenoj vrijednosti od tri milijarde eura, pripada Jevrejima iz BiH, te bi im trebalo odobriti restituciju – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je Zakon o vjerskoj slobodi na državnom nivou donesen 2003. godine, omogućujući vjerskim zajednicama pravo na povrat oduzete imovine.

- Međutim, još ne postoji zakon o restituciji na nivou BiH. Zbog nedostatka takvog zakonskog okvira za povrat imovine, Jevrejska zajednica BiH nema zakonski mehanizam koji bi mogao formalno zatražiti povratak imovine. Vlade dva entiteta u BiH nisu učinile nikakve smislene pokušaje da to pitanje riješe. U nedostatku nacionalnog zakona o restituciji, općinske i kantonalne vlade niže razine imaju široka ovlaštenja za raspodjelu sporne imovine koju je bivša komunistička vlada oduzela – pojašnjeno je.

Ističe se da na državnom nivou ne postoji politička volja za usvajanjem zakona o restituciji.

- Još 2005. godine Vijeće ministara BiH osnovalo je Komisiju za restituciju kako bi razmotrilo moguće pristupe vraćanju imovine oduzete za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Izrađen je zakonom o denacionalizaciji BiH. Međutim, srpski delegati u Domu naroda Parlamenta BiH odbacili su početnu verziju ovog sveobuhvatnog zakona 2008. U decembru 2008. Vijeće ministara formiralo je radnu grupu za izradu nove i poboljšane verzije zakona. Nacrt zakona objavljen je na internet-stranici Ministarstva pravde BiH, međutim, dalje od toga se nije pomaklo – naglašeno je u izvještaju.


IZVOR: Avaz, 01.08.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija