Zastava Srbije

UKUPAN OBIM RAZMJENE RS SA INOSTRANSTVOM 2,08 MILIJARDI DOLARA

03.08.2020.


Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,08 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U ovom periodu ostvarena je vrijednost uvoza od približno 1,19 milijardi dolara, a izvoza skoro 894 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u prvom polugodištu ove godine bila je manja za 14,3 odsto, a uvoza manja za 12,3 odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Srpska je najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu od 330,3 miliona dolara ostvarila sa Srbijom, zatim 287,5 miliona dolara sa Italijom i sa Njemačkom 210,8 miliona dolara.

U spoljnotrgovinskoj razmjeni sa zemljama EU Srpska je u prvom polugodištu ostvarila izvoz veći od 669 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila skoro 691 miliona dolara.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da su podaci o dvocifrenom padu spoljnotrgovinskih aktivnosti - uvoza i izvoza posljedica negativnih efekata pandemije virusa korona, koja je pogodila i tržišta zemalja EU.

- Ohrabruje to što je jun mjesec u kojem je ostvaren najveći spoljnotrgovinski obim razmjene. Zapadnoevropska privreda počinje određenim tempom da se pridiže i izgledno je da domaći privredni subjekti hvataju priključak, odnosno obnavljaju ili nastoje da obnove veze sa inostranim partnerima koje su imali prije pandemije - naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je i to što je Srpska u spoljnotrgovinskom poslovanju tokom pandemije imala skoro konstantan stepen pokrivenosti uvoza izvozom.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 02.08.2020.

Naslov: Redakcija