Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojeni Poslovnik o radu Narodne skupštine, Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS u 2019. godini, četiri zakona, četiri nacrta zakona i više izvještaja o radu institucija

03.07.2020.


Narodna skupština Republike Srpske u drugom nastavku 10. redovne sjednice usvojila je novi Poslovnik o radu Narodne skupštine, Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske u prošloj godini, četiri zakona, četiri nacrta zakona i više izvještaja o radu institucija.

Prijedlog poslovnika usvojen je uz amandmane Zakonodavnog odbora i poslaničkih klubova koji su postali sastavni dio novog Poslovnika Narodne skupštine.

Usvojeni su sljedeći zakoni:

·       Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o šumama,

·       Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama,

·       Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i

·       Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Poslanici su usvojili četiri nacrta zakona:

·       Nacrt zakona o faktoringu (upućen u stručnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana),

·       Nacrt zakona o upravnoj inspekciji,

·       Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana) i

·       Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana).

Parlament je u drugom nastavku 10. redovne sjednice usvojio sljedeće izvještaje:

·       Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. 1 – 31. 12. 2019. godine;

·       Izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2019. godinu;

·       Izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa Finansijskog plana – Budžeta JU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 1. 1 – 31. 12. 2019. godine i

·       Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2019. godinu.

Narodna skupština primila je k znanju: Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godinu i Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o pravu na slobodu mirnog okupljanja.

Usvojena je i Informacija o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2019. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 02.07.2020.

Naslov: Redakcija