Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O TRGOVINI: Predviđeno stvaranje normativnog okvira i davanje doprinosa na stvaranju domaćih brendiranih proizvoda. Pravo na dodjelu sredstava imaće subjekti koji su registrovani u Republici Srpskoj za obavljanje djelatnosti proizvodnje i trgovine, a uredbom će biti propisani uslovi i kriterijumi s ciljem unapređenja i razvoja trgovine

03.06.2019.


Vlada Republike Srpske je utvrdila Nacrt zakona o trgovini kojim će se dodatno urediti postupanja i obaveze trgovaca, uslovi za obavljanje trgovinskih usluga, kao i drugi elementi trgovinske djelatnosti u Republici Srpskoj.

Ministar trgovine i turizma Dragica Kovač navela je da je novim zakonom predviđeno stvaranje normativnog okvira i davanje doprinosa na stvaranju domaćih brendiranih proizvoda. "Propisuje se mogućnost obezbjeđenja sredstava u budžetu, kao i finansiranje promotivnih aktivnosti za stvaranje i razvoj brenda", istakla je Kovačeva. Prema njenim riječima, pravo na dodjelu sredstava imaće subjekti koji su registrovani u Republici Srpskoj za obavljanje djelatnosti proizvodnje i trgovine, a uredbom će biti propisani uslovi i kriterijumi s ciljem unapređenja i razvoja trgovine.

"Detaljno je uređena prodaja na Internetu, kao i ostali oblici prodaje na daljinu, s obzirom na njihovo sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu. Razvojem prodaje na Internetu javljaju se i određene devijacije usljed nepreciznih zakonskih rješenja, pa je bilo neophodno predvidjeti adekvatne mehanizme kojima će se ovo ponašanje sankcionisati", navela je ministar trgovine i turizma.

Ona je naglasila da je među uvrštenim novinama i propisivanje da Ministarstvo od trgovaca prikuplja podatke o trgovini i trgovinskoj mreži, cijenama, promjeni cijena roba i usluga, zalihama i marži radi praćenja efekata mjera ekonomske politike u oblasti tržišta i trgovine.

Kovačeva je istakla da je do sada bila zabranjena prodaja alkohola licima mlađim od 18 godina, a da se od sada uvodi i zabrana prodaje duvana i duvanskih proizvoda maloljetnim licima.

"Među značajnim novinama uvrštena je i obaveza da fizička lica polažu stručni ispit radi obavljanja špediterskih poslova", rekla je Kovačeva. Ona je navela da će Ministarstvo izdavati uvjerenja i vodiće evidenciju fizičkih lica koja su položila ispit za obavljanje špediterskih poslova, a da će po prestanku obavljanja špediterske djelatnosti privredna društva imati obavezu da o tome obavještavaju Ministarstvo.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 30.5.2019.

Naslov: Redakcija