Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O PDV-U: Ministar finansija i trezora BiH ne podržava Prijedlog zakona

03.04.2020.


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ne podržava Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je u hitnu proceduru uputio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

- Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH, i to uz puni konsenzus - naglasio je Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-a, imale samo negativan efekt.

- Prema mojoj procjeni, ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih nivoa vlasti, a ne bi imalo ama baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikantstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja - zaključio je Bevanda u reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 30.03.2020.

Naslov: Redakcija