Zastava Srbije

SAVJET MINISTARA BIH: Usvojena Informacija o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje BiH Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama

03.04.2020.


Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definiranih operativnih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa (SARS - Cov - 2/Covid 19), koju je predložio predsjedavajući Vijeća ministara.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara dostavit će Informaciju Predsjedništvu BiH.

U Informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Vijeće ministara donijelo u periodu od 17. 3. 2020. godine, na suzbijanju širenja virusa Covid -19.

Zaključci Predsjedništva BiH su realizirani, a uspostavljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je i prije Zaključka Predsjedništva održalo 2. vanrednu sjednicu 5. 3. 2020. godine, na kojoj je primilo na znanje Informaciju o preduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim koronavirusom (Covid – 19). Vijeće ministara je na 4. vanrednoj sjednici održanoj 15. 3. 2020. donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

U Doboju je 14. 3. 2020. u vezi sa pojavom virusa korona održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera Federacije BiH na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta. Dogovoreno je da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Vijeću ministara da savladaju ove poteškoće

Vijeće ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa Covid – 19, te će aktivnosti biti nastavljene.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

"Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija će potpisati i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija", saopšteno je nakon vanredne sjednice Savjeta ministara BiH.

Kako je saopšteno, svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma.

Zaduženo je Ministarstvo spoljnih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena, navodi se u saopštenju.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda koju je utvrdio Sekretarijat CEFTA-e u vezi sa olakšavanjem prometa uslijed krize uzrokovane virusom korona.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zajedničku listu dostavit će svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast.

Ova lista, između ostalog, uključujuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo bit će tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prijelazima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, usvojilo je Zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e u cilju olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa Zapadnim Balkanom.

Cilj ovog dokumenta je da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Covid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostviti "zeleni" prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje cestovne mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prijelaze.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i prometa redovno će izvještavati Vijeće ministara o realizaciji mjera iz Zajedničkog prijedloga.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Odluka će se primjenjivati do 30. 4. 2020. do 24:00 sati.

Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje sa aerodroma u Bosni i Hercegovini svim zrakoplovima koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom zračnom prometu, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prijevoz, prijevoz u cilju traganja i spašavanja, te prijevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja. 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Ovom odlukom Vijeće ministara Bosne i Hercegovine traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS - CoV2 te zadužilo nadležne institucije, tijela i organe u Bosni i Hercegovini da provedu potrebne procedure za njen prihvat. Raspodjelu sredstava pomoći, materijalnih i finansijskih, vršit će Vijeće ministara BiH na prijedlog Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje.

Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom SARS-CoV2, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.

Vijeće ministara je usvojilo Izvještaj Ministarstva odbrane o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja koronavirusa (Covid-19) sa prijedlogom mjera.

Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OS BiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane će, u skladu sa raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji sa Koordinacionim tijelom Vijeća ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi općinskih, kantonalnih i entitetskih kriznih štabova formiranih za suzbijanje utjecaja i širenja koronavirusa.

 Vijeće ministara donijelo je Zaključak kojim izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Vijeća ministara BiH mogu održavati putem videokonferencije, kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivnosti i osigura da Vijeće ministara BiH sjednice može održati putem videokonferencije. 

Mandić novi predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje

Vijeće ministara BiH upoznalo se sa Informacijom o povlačenju ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića sa pozicije predsjedavajućeg Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara i članovi Vijeća ministara zahvalili su ovom prilikom ministru Radončiću na dosadašnjem predanom radu na mjestu predsjedavajućeg Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje i mjerama koje je preduzimao u cilju ublažavanja posljedica nastalih pandemijom virusa korona.

Do odluke Vijeća ministara, funkciju predsjedavajućeg Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje obavljat će dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela Aleksandar Mandić.


IZVOR: Vebsajt Vijeća ministara, 1.04.2020.

Naslov: Redakcija