Zastava Srbije

VLADA RS: Usvojena Informacija o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi

03.04.2020.


Vlada Republike Srpske održala je, u Banjaluci, 65. sjednicu.

Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić izjavila je nakon sjednice da je stupila na snagu Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 30/2020), kojom je propisano ograničenje marže za svu robu i proizvode navedene u Uredbi.

"Trgovci koji trguju sa ovim poizvodima će formirati cijene imajući u vidu procenat marže koju su imali na dan 5. Marta 2020. godine", rekla je ministarka Gašić.

Ona je navela da je riječ o Uredbi koja mijenja prethodnu, donesenu 18. marta, a kojom su bile ograničene cijene proizvoda i robe na tržištu.

"Namjera je da zadržimo stabilnost u snabdijevanju, kao i snabdjevenost tržišta svim osnovnim životnim namirnicama", rekla je minstarka Gašić.

Prema njenim riječima, svi trgovci koji prekrše ovu uredbu biće novčano kažnjeni od 5.000 KM do 10.000 KM.

Ministarka Gašić je istakla da se situacija procjenjuje iz dana u dan, te da su se stekli uslovi da se postojeća uredba izmijeni na način da se od danas za robu i proizvode koji su navedeni u uredbi ograniči procenat marže.

Ona je navela da je namjera Vlade Republike Srpske da stanovnici budu snabdjeveni na najbolji mogući način, te da se ne stvara panika niti nestašica robe i da se u isto vrijeme obezbijedi snabdjevenost i dostupnost svih proizvoda građanima Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je usvojila Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Republike Srpske u 2020. godini.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se u ovoj godini očekuje da sa prehrambenom industrijom ukupna izlazna vrijednost sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane iznosi 2.722.216.783 KM.

Ministar Pašalić je istakao da se ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini procjenjuje na 1.763.184.006 KM.

"Ovakva predviđanja zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu, i to, prije svega, u proizvodnji industrijskog bilja i predviđanju nešto umjerenijih cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na 2019. godinu", rekao je ministar Pašalić.

On je istakao da se u Srpskoj može očekivati veći obim proljećne sjetve i da bi trebalo da bude zasijano 131.000 hektara kukuruza.

"Očekujemo značajno veći obim proljećne sjetve posebno zbog okolnosti koje su nas zadesile. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede podstiču masovniju sjetvu u ovoj godini, a uz ostale kulture koje se odnose na ratarstvo može se očekivati da bude zasijano 138.000 hektara", naveo je ministar Pašalić i podsjetio da je u jesen 2019. godine zasijano 69.091 hektara.

On je napomenuo da cijena sjetve kukuruza iznosi 2,2 KM po hektaru i nešto je niža u odnosu na proteklu godinu zbog jeftinijeg goriva i pojedinih repromaterijala.

"U ovoj godini očekuje se povećanje površina pod industrijskim biljem. Sjetva soje je planirana na 4.682 hektara, uljane repice na 1.747, suncokreta na 895, a duvana na 815 hektara", kaže ministar Pašalić.

Kada je riječ o povrtarstvu, on je naglasio da će povrće u intenzivnoj proizvodnji biti zasijano na 19.028 hektara.

"Obezbijeđeni su sjetveni paketi za mala porodična poljoprivredna gazdinstva za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje u ukupnoj vrijednosti od 2,5 miliona KM, a formiraćemo 9.000 sjetvenih paketa", rekao je ministar Pašalić.

Prema njegovim riječima, u voćarskoj proizvodnji predviđeno je da bude zasijano 14,562 hektara.

"U animalnoj proizvodnji očekujemo vrijednost 898.798.309 KM. Dobro je što nam raste proizvodnja mlijeka, a proizvodnja mesa je stabilna. Može se očekivati i rast proizvodnje u prehrambenom sektoru Republike Srpske, a ovo je bazirano na povećanoj potrebi za snabdijevanje domaćeg tržišta", naveo je ministar Pašalić.

On je ocijenio da je dobra situacija kada je riječ o isplati podsticaja.

"Isplaćene su sve obaveze za 2019. godinu i 11,5 miliona KM za 2020. godinu. Juče je bila isplata premija za mlijeko i svakog prvog u mjesecu se ta sredstva nalaze na računu naših proizvođača", istakao je ministar Pašalić.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 2.04.2020.

Naslov: Redakcija