Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI OSOBA KOJE PRIJAVLJUJU KORUPCIJU: Zakonskim odredbama predviđeno je da će prijavilac korupcije biti zaštićen, neće imati štetne posljedice zbog prijave i moći će da izabere način na koji će izvršiti prijavu, a na osnovu toga i vid zaštite

03.04.2017.


Cilj Nacrta zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju je suzbijanje korupcije u javnom i privatnom sektoru, a Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da ga u formi Prijedloga razmatra u maju 2017. godine, rečeno je u Ministarstvu pravde RS.

U Ministarstvu pravde podsjećaju da je Nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen 9. februara i upućen u javnu raspravu od 60 dana.

Navedenim zakonskim rješenjem, prvi put u Republici Srpskoj uređuje se zaštita lica koja prijavljuju korupciju, postupak prijave korupcije, te obaveze postupanja odgovornog lica i nadležnih organa u pogledu prijave i zaštite lica koja prijavljuju korupciju.

Zakonskim odredbama predviđeno je da će prijavilac korupcije biti zaštićen, neće imati štetne posljedice zbog prijave i moći će da izabere način na koji će izvršiti prijavu, a na osnovu toga i vid zaštite.

Predviđen je sudski sistem zaštite lica koja trpe štetne posljedice u vezi sa prijavom korupcije i sistem interne zaštite od odgovornog lica koje rukovodi subjektom u čijoj djelatnosti je izvršena korupcija.

Zakonska zaštita lica koja prijavljuju nepravilnosti u radu i sumnju na korupciju u dobroj namjeri u javnom i privatnom sektoru, uz istovremeno propisivanje sankcija za neistinito i zlonamjerno prijavljivanje, propisano je kao zajednički strateški cilj u Strategiji borbe protiv korupcije za period 2013–2017. godina, koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Javne rasprve o Nacrtu zakona obavljene su u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu i Bijeljini.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 02.04.2017.

Naslov: Redakcija