Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA U BIH: Povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva

03.04.2017.


Predloženo povećanje akciza na gorivo važan je elemenat reformske agende, a koja je bitan dio evropskog puta BiH, poručeno je iz Delegacije EU u BiH.

Portparol Delegacije EU Jamila Milović Halilović rekla je da su prihodi od predloženih akciza namijenjeni direktno za puteve i auto-puteve, kako bi se obezbijedila potrebna modernizacija kompletne transportne infrastrukture, te bezbjedniji, brži i pouzdaniji auto-putevi.

Ona je istakla da su takve mjere ključne i za promociju ekonomskog rasta BiH, a da će povećani prihodi iz prikupljenih sredstava omogućiti i zaduživanje kod Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i drugih međunarodnih institucija.

Jedna od posljedica neusvajanja ove mjere bilo bi i kašnjenje u MMF-ovoj reviziji aranžmana, inicijalno planiranoj krajem aprila, što će zahtijevati nove pregovore o određenim aspektima aranžmana.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici zakazanoj za srijedu, 5. april 2017. godine, trebalo bi da se izjasni o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om - prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda po hitnom postupku, te zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Izmjenama Zakona o akcizama povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović rekla je da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o akcizama, poljoprivrednici u Srpskoj neće imati veće troškove.

- Teret koji se odnosi na poljoprivredu snosiće Vlada RS, to neće biti na teret poljoprivrednih proizvođača - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković ističe da u tom slučaju neće imati ništa protiv povećanja akciza, ali pod uslovom da novac bude obezbijeđen van postojećeg agrarnog budžeta, koji je ionako nedovoljan. Poljoprivrednici RS otvorenim pismom su zatražili od Vlade da pronađe sredstva da ratarima bude anulirano poskupljenje goriva.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske i eKapija, 02.04.2017.

Naslov: Redakcija