Zastava Srbije

VLADA REPUBLIKE SRPSKE PREUZIMA SBER BANKU

03.03.2022.


Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u Srpskoj u Republici Srpskoj, osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM, saopštio je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Agencije za bankarstvo, Sber banke i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednik Vlade naglasio je da će Sber banka nastaviti normalno da posluje u Republici Srpskoj, ali pod drugim nazivom.

- Ponašamo se odgovorno da zaštitimo sve klijente i finansijski sistem Republike Srpske - rekao je predsjednik Vlade, pozivajući građane da ne podižu depozite iz ove banke jer će svaka marka biti zaštićena.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović rekla je da je cilj ove mjere da se domaći finansijski sistem održi stabilnim.

- Ovaj problem je uvezen, ali sve radimo po zakonu i Vlada će stati iza ove banke da zaštiti klijente i uloži 15 miliona KM osnovnog kapitala da bi se nastavilo sa normalnim radom. Zamolila bih sve klijente da ne prave paniku, a nova banka će apsolutno raditi u skladu sa zakonom, biće stabilna i likvidna - rekla je Vidovićeva.

Kako je naglašeno na pres konferenciji, Sber banka U Republici Srpskoj raspolaže sa depozitima od 800 miliona KM, pri čemu se 500 miliona odnosi na depozite građana, 250 miliona na privredu, te 50 miliona na budžetskih sredstava.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 28.02.2022.

Naslov: Redakcija