Zastava Srbije

KOMISIJA ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE FBIH VEĆ DUŽE VRIJEME NE FUNKCIONIŠE

03.03.2021.


Postojanje brojnih komisija na području Federacije Bosne i Hercegovine nije ništa novo. Međutim, jedna od važnijih za privredni život ovog dijela države Komisija za vrijednosne papire već duže vrijeme ne funkcioniše. Privredno i ekonomsko pitanje postalo je političko. Za to vrijeme stotine miliona maraka su blokirane.

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine uspostavlja razvoj tržišta kapitala, gradi fer tržište i štiti interese investitora. Na zvaničnoj stranici ovo je sastav komisije. Realnost drugačija. Predsjedniku komisije prije nekoliko dana Kantonalni sud u Sarajevu je odredio mjere zabrane obavljanja funkcije zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj. Drugi član se penzionisao, a na trećeg člana nisu prenijete ovlasti.

 "On nije blagovremeno prenio ovlasti na nekog drugog za postupanje i time je defakto egzistencija uposlenika u komisiji dovedena u pitanje zbog moguće neisplate plata, doprinosa i neplaćanja režijskih troškova. Komisija u ovom tehničkom smislu funkcioniše sve do razine donošenja odluka", ukazao je član Komisije za vrijednosne papire FBiH Matej Živković.

Problemi su počeli nakon što je rukovodstvo Federacije BiH imenovalo novi sastav Komisije. Predsjednik Federacije BiH predložio je članove iz reda hrvatskog naroda, potpredsjednica predložila iz reda bošnjačkog naroda, a potpredsjednik Milan Dunović je trebao iz reda srpskog naroda. Međutim, predložio je kandidata koji se ne izjašnjava kao Srbin.

 "Komisija za papire u svom sazivu nema predstavnike naroda, to je prvo, drugo zakon o komisiji za vrijednosne papire apsolutno ne propisuje nacionalni sastav predsjednika i članova komsije", istakao Dunović.

Ipak, to je glavni argument zašto imenovanje komisije još nije prošlo na sjednici Doma naroda FBiH. Klub Srba ovog doma jasano nema podrške, jer u Komisiji nema predstavnika srpskog naroda. Na prošloj sjednici pokušaj da se imenovanje uvrsti u dnevni red je propao.

 "Stav kluba srpskog naroda se nije promijenio tako da ukoliko to bude išlo na dnevni red ostaje stav da se ide na glasanje po mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa", rekao je predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda FBiH Slađan Ilić.

 "Umjesto da profesionalno urade svoj dio posla rukovodstvo federacije se opredjelilo da ispunjava želje svojih predstavnika stranaka, predsjendika HDZ i DF narušavajući nacionalnu strukturu tog tijela. Neozbiljno je za komisiju koja je po zakonu jača i od sudova jer donosi toliko snažana i jaka mišljenja u smislu finansijskih tržišta", istakao je delegat SDP-a Aner Žuljević.

Dunović kaže da konkurs ne može biti poništen, jer je proces imenovanja završen još 2018. godine. Drugo rješenje je izmjena Zakona o komisiji, a izmjene predviđaju privremenu komisiju u slučaju nemogućnosti imenovanja članova.

 "Smatram da to nije dobro zakonsko rješenje jer se prvo zaobilazi parlament i daje se neograničena moć po pitanju komsije za troje ljudi", ukazao je Dunović.

Zbog nepostojanja političkog dogovora, trpi tržište kapitala. Na čekanju su dokapitalizacije, emisije vrijednosnih papira, upis nadzornih odbora. Na imenovanje pozivali i iz udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, kažu blokirani su milioni, i to u situaciji pandemije.

"Imamo već preko 300 predmeta na čekanju u smislu rješavanja donošenja konačnih odluka, a o tim odlukama zavisi gospodarski život FBiH. Samo kada su upitanju dokapitalizacije preko 100 miliona je blokirano što banaka što dioničkih društava", rekao je Živković.

A novac bi trebao biti na raspolaganju bankama za dalje plasmane, ali to, kao ni iznalaženje rješenja, nadležne očigledno ne zabrinjava.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 01.03.2021.

Naslov: Redakcija