Zastava Srbije

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA BIH: Prihvatljive izmjene koje se ne tiču izbora člana Predsjedništva i Doma naroda

03.03.2021.


Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da su izmjene Izbornog zakona BiH predstavnicima Republike Srpske prihvatljive, kao i bilo koje tehničko rješenje koje se ne bi ticalo izmjena kod načina izbora predstavnika srpskog naroda i Republike Srpske kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bursaćeva je podsjetila da je Izborni zakon BiH do sada imao 20 izmjena i da su se posljednje ticale održavanja izbora u Mostaru, a nastale su na osnovu političkog sporazuma najznačajnijih političkih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda - SDA i HDZ BiH.

"U tom istom aktu političkog pregovaranja bio je postignut još jedan sporazum, na čiju realizaciju već čekamo sedam-osam mjeseci, a možda i više. Imajući na umu problem koji se želi riješiti tim izmjenama Izbornog zakona, mi iz Republike Srpske smo jasni i nepromijenjenog stava i očekujemo da se partneri unutar Federacije BiH /FBiH/ dogovore o kvalitetnom rješenju koje će otkloniti mogućnost da jedan narod bira predstavnike drugom, posebno na nivou Predsjedništva BiH i Doma naroda", rekla je Bursaćeva.

Komentarišući tvrdnje lidera SDA Bakira Izetbegovića da su za izmjene Izbornog zakona potrebne i izmjene Ustava BiH i tvrdnje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da to nije potrebno, Bursaćeva je rekla da su izmjene Ustava BiH kompleksno pitanje.

"Da je bilo moguće jednostavno, brzo i lako riješiti - ne bismo čekali ovoliko godina. No, što se tiče Republike Srpske, za nas su nekada te situacije bile jasne i prihvatljive, ali čekamo dogovor u FBiH i mi bi se u skladu sa našim ustavnim uređenjem i nadležnostima mogli tu ukomponovati. Međutim, nismo sigurni da bismo sada išli sa nekim rješenjima dok ne vidimo rješenja iz FBiH", navela je Bursaćeva.

Govoreći o izboru članova Predsjedništva BiH, Bursaćeva je rekla da je u Republici Srpskoj o tom pitanju situacija jasna i da Srpska bira predstavnika srpskog naroda - u ovom trenutku kao jedinstvena izborna jedinica, kako je i navedeno u Ustavu BiH.

"Ne vidim nikakvu potrebu niti bilo koju mogućnost da se to mijenja", istakla je Bursaćeva.

Ona je rekla da predstavnici Republike Srpske u parlament BiH nisu došli iz neke, kako je rekla, vanzemaljske stanice, nego iz političkih partija koje su te mandate dobile zahvaljujući izborima.

"Potpuno je iluzorno i neozbiljno doći u parlament i mijenjati neke stvari ukoliko za to ne postoji politički dogovor, kao što je bio dogovor oko Mostara. Zahvaljujući tom političkom dogovoru brzo smo došli do izmjena Izbornog zakona. Ne gajimo iluzije jer se stvari mogu mijenjati na osnovu dogovora legitimnih predstavnika naroda koji ovdje žive", poručila je Bursaćeva.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 26.02.2021.

Naslov: Redakcija