Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ŠUMAMA: Prošireni su slučajevi u kojima se plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje, tako da se, osim za korisnika eksproprijacije, uvodi obaveza plaćanja naknade i za koncesionara, za legalizacije izgrađenih stambenih objekata

03.03.2020.


 

Predložene izmjene i dopune Zakona o šumama ("Sl. glasnik RS", br. 75/2008 i 60/2013) imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća, definisanje načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Takođe, predloženim izmjenama precizirana je promjena namjene šumskog zemljišta. Prošireni su slučajevi u kojima se plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje, tako da se osim korisnika eksproprijacije predloženim izmjenama i dopunama uvodi obaveza plaćanja naknade i za koncesionara, za legalizacije izgrađenih stambenih objekata.

Definisani su slučajevi u kojima se ne plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje.

Savez opština i gradova u dosadašnjem periodu insistirao na izmjenama Zakona koji su se odnosili na način utroška sredstava koje Javno preduzeće šumarstva "Šume Republike Srpske" uplaćuju jedinicama lokalne samouprave na ime korišćenja šumskih resursa, što je izmjenama i dopunama prihvaćeno.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 27.02.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija