Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

MINISTAR ZA PROSTORNO UREĐENJE, GRAĐEVINARSTVO I EKOLOGIJU IDE U HRVATSKU NA JAVNU RASPRAVU O ODLAGALIŠTU NUKLEARNOG OTPADA NA TRGOVSKOJ GORI


Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, sa saradnicima, učestvovaće, 3. marta 2016. godine, u Dvoru na Uni (Republika Hrvatska) na javnoj raspravi o Strateškoj studiji uticaja na životnu sredinu Nacionalnog programa sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koju organizuje Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Hrvatske. Predmetna rasprava se, konkretno, odnosi na na realizaciju projekta odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, Čerkezovac, u opštini Dvor (Republika Hrvatska). Javna rasprava će se održati u kino sali Narodnog sveučilišta Dvor (Trg bana Josipa Jelačića 9), sa početkom u 16 časova.

Osim Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje je i referentna institucija za sprovođenje ESPO konvencije u BiH, na javnoj raspravi potvrđeno je učešće načelnika opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, direktora JP Nacionalni park "Una" d.o.o. Bihać te predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Očekuje se i učešće načelnika federalnih opština u slivu rijeke Une te predstavnika Državne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

Ministar Srebrenka Golić kaže da Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u opštini Dvor (Republika Hrvatska) obavezuje sve institucije da preduzmu sve aktivnosti na zaštiti života i zdravlja ljudi i životne sredine na ovom području i ističe: "Mi smo odlučili da djelujemo preventivno i proaktivno, jer je to daleko bolji pristup nego pristup reakcije na nešto što se već desilo. Činjenica je da moramo zauzeti rezolutni stav kada smo ugroženi, a pogotovo kada je ugroženo zdravlje i životi stanovništva. Iako nismo formalno pozvani od strane Republike Hrvatske da prisustvujemo javnoj raspravi o studiji uticaja na životnu sredinu projekta odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, kao kontakt institucija za sprovođenje ESPO konvencije u BiH i institucija nadležna za zaštitu životne sredine u Republici Srpskoj, ići ćemo u Dvor jer je to prilika da iskažemo svoj stav i protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj granici BiH, što je jedinstven slučaj u cijelom svijetu."


Izvor: Vebsajt Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, 02.03.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772