Zastava Srbije

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Data saglasnost za nabavku ruske vakcine za potrebe vakcinacije 200.000 građana

03.02.2021.


Republički štab za vanredne situacije dao je saglasnost da se izdvoji više od 15 miliona KM za nabavku ruske vakcine za potrebe vakcinacije 200.000 građana u Republici Srpskoj, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Kad je riječ o prvom kontignetu ruske vakcine za Republiku Srpsku, koji je stigao na aerodrom u Sarajevo, ministar Šeranić je naveo da je riječ o 2.000 doza potrebnih za vakcinisanje 1.000 osoba.

"Uobičajeno je da se uvijek prvo šalje manji kontigent vakcina, jer moramo proći određene procedure kada je u pitanju uvoz vakcine. Potrebno je da se odradi kontrola kvaliteta serije, tako da će određene količine biti distribuisane Agenciji za lijekove BiH", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare nakon održane sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

"Prioritetna grupa za vakcinaciju su zdravstveni radnici u kovid odjeljenjima, jer su u najvećem riziku. Sljedeća količina ruske vakcine za vakcinaciju 100.000 lica bi trebala da stigne u drugoj polovini februara, dok je sljedeća količina planirana za mart", naveo je ministar Šeranić.

On je rekao da je posebno važno da Srpska ima obezbijeđene sve kapacitete za čuvanje vakcine, da se kvalitet vakcine ne dovede u pitanje, te pojasnio da se ruska vakcina čuva na temperaturi od minus 20 stepeni i da se nakon odmrzavanja treba upotrijebiti u roku od dva sata.

Ministar Alen Šeranić je objasnio da će se vakcina čuvati u Institutu za javno zdravstvo, te da će neposredno prije vakcinacije, u transportnim frižiderima, biti dostavljana zdravstvenim ustanovama, gdje će se vakcinisati zdravstveni radnici na kovid odjeljenjima.

Prema njegovim riječima, Institut će u saradnji sa kompanijom "M:tel" omogućiti aktiviranje kol centra, posredstvom kojeg će građani moći da se prijave za vakcinaciji i dobiju sve potrebne informacije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je naglasio da sve preporučene mjere u Republici Srpskoj ostaju na snazi do 22. februara. On je naveo da je trenutna epidemiološka situacija, bez obzira na određenu stabilizaciju u januaru, i dalje nepovoljna.

Takođe, minstar Alen Šeranić je rekao da će Institutu biti upućeno 5.000 "pi-si-ar" testova, koje je donirala jedna kineska kompanija.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 01.02.2021.

Naslov: Redakcija