Zastava Srbije

ODLUKA O STAVLJANJU VAN SNAGE ODLUKE O VISINI NAKNADE ZA PRISTUP BAZI SUDSKIH ODLUKA CENTRA ZA SUDSKU DOKUMENTACIJU VSTV-A BIH: Osiguran besplatan pristup Bazi od 13.437 sudskih odluka

03.02.2021.


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 28.01.2021.godine, na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), usvojilo Odluku o stavljanju van snage Odluke o visini naknade za pristup Bazi sudskih odluka Centra za sudsku dokumentaciju VSTV-a BiH ("Sl. glasnik BiH", br. 15/2014). Odluka će stupiti na snagu danom objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Od 2008. godine kada je kreirana, Baza sudskih odluka je bila namijenjena isključivo nosiocima pravosudnih funkcija, dok je VSTV BiH 2012. godine odobrio pristup Bazi advokatima sa sjedištem u Bosni i Hercegovini uz godišnju pretplatu, te 2014. godine pod istim uslovima i svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima.

U Bazi sudskih odluka se trenutno nalazi 13.437 odluka najviših sudova u Bosni i Hercegovini sa vezanim nižestepenim odlukama koje su donesene u istom predmetu. Odluke su pretražive po broju, datumu donošenja, sudu koji je odluku donio, kao i prema slobodnoj pretrazi teksta. Odluke su objavljene u integralnom tekstu, uz uklanjanje ličnih podataka stranaka u postupku.

Otvaranjem baze za javnost VSTV nastoji obezbjediti veću transparentnost pravosuđa Bosne i Hercegovine.


IZVOR: Vebsajt Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, 29.01.2021.

Naslov: Redakcija