Zastava Srbije

PITANJE POPISA STANOVNIŠTVA TREBA RJEŠAVATI U SKLADU SA DOGOVOROM SVE TRI STATISTIČKE AGENCIJE U BIH


Ministar finansija Republike Srpske, dr Zoran Tegeltija, razgovarao je u Banjaluci sa direktorom Kancelarije za statistiku Evropske komisije (EUROSTAT), Piterom Everersom (Pieter Everaers) o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je obavljen 2013. godine.

Ministar Tegeltija je tokom razgovora istakao da pitanje popisa stanovništva predstavlja pitanje struke, a ne nacionalno i političko pitanje, te da ga u tom smislu treba prioritetno rješavati u skladu sa dogovorom sve tri statističke agencije u BiH.

Direktor Kancelarije za statistiku Evropske komisije, koji predsjedava Upravljačkom grupom Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava saglasan je sa stavom da se pitanje popisa mora riješiti zajedničkim dogovorom, te smatra da se određen pomak u razgovorima očekuje na svim nivoima vlasti.

Vlada Republike Srpske usvojila je prošle godine informaciju Republičkog zavoda za statistiku o realizaciji aktivnosti u vezi sa popisom i dala punu podršku Zavodu na aktivnostima koje vode ka konačnom objavljivanju rezultata popisa.


Izvor: Press služba Vlade Republike Srpske, 02.02.2016.